Западът вече пропусна най-добрия си шанс да позволи на Украйна напълно да освободи територията си, защото се забави с предоставянето на военна подкрепа на Украйна от страх да не провокира възможна ескалация с Русия и калибрира тази подкрепа твърде внимателно, което подкопа украинските военни усилия, пише Washington Post .

„Трудно е да се пренебрегне чувството на отчаяние в украинските коридори на властта. Почти две години след като Русия започна своята пълномащабна инвазия, властите в Киев продължават да призовават партньорите на Запада: дайте ни повече оръжия, повече помощ, повече политически ангажименти", се казва в публикациите.

Отбелязва се, че американски официални лица и техните западни колеги очакват една „слаба“ година напред, като все по-изтощената украинска армия ще се съсредоточи повече върху консолидирането на отбраната си, отколкото върху деокупацията на окупираните от Русия територии.

„Погледът на САЩ за хода на конфликта подкопава заявените амбиции на Зеленски да изгони Русия до октомври тази година“, пише изданието.

Миналата седмица служители на Пентагона се появиха с празни ръце на месечна координационна среща на 50 държави за Украйна, тъй като бъдещите пари за оръжие и помощ на САЩ бяха отвлечени от вътрешната политика. Докладите показват, че много украински части са на изчерпване на боеприпаси и артилерийски снаряди на фронтовата линия.

„Хората ни питат какъв е планът ни, но трябва да разберем какви ресурси ще имаме. Сега всичко показва, че ще имаме по-малко от миналата година, когато се опитахме да проведем контраофанзива, но не се получи. Има още по-малко, ясно е какъв ще е планът, ще бъде отбраната“, цитира вестникът украинския народен депутат Роман Костенко.

Анализатори казват, че руският президент Владимир Путин очаква евентуалното завръщане на власт на бившия президент Доналд Тръмп и че той може да намали подкрепата за Украйна и да приеме приятелски подход към опасенията на Кремъл за сигурността в Източна Европа.

"Съединените щати и техните партньори се въздържаха да доставят на Украйна произведени от Запада оръжия в момент, когато биха имали най-голям ефект, и забраниха на Киев да използва западни оръжия за удари по военни цели на руска територия. До момента много от тези западни системи наистина пристигнаха, през втората година от войната Русия възстанови отбраната си, мобилизира стотици хиляди войници и постави своята индустрия на военно положение. Най-добрият прозорец на възможност за ясна и бърза украинска победа изчезна", цитира The Washington Post международния кореспондент на Wall Street Journal Ярослав Трофимов.