В западните медии се появи версия за възможните извършители на атаката срещу "Северен поток", довела до спирането на газопровода.

Както съобщи вчера The Washington Post, вероятно организатор на експлозиите в Балтийско море, в допълнение към Украйна, може да бъде Полша.

Изданието назовава източник на информация германското разследване, по време на което се оказа, че участващият в инцидента кораб Andromeda е бил нает от двама граждани на Украйна, а полската компания е действала като наемател.

Официалните следователи предполагат, че правителствата на двете страни са замесени в експлозиите. В отговор на предложението външнополитическият представител на Варшава обясни, че изводите са погрешни, като посочи, че самата диверсия може да е провокация, а неин инициатор е Русия.

Авторите се позовават и на мнението на бивши полски служители, които също смятат, че Варшава едва ли би се осмелила да предприеме подобна стъпка, въпреки че беше категорично против проекта на Северен поток.

Причината за това нежелание те наричат ​​нарушаването на съюза в подкрепа на Украйна на Запада, което би довело до саботаж.

Припомняме, че експлозиите на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток-2" на компанията Nord Stream Aktiengesellschaft станаха в нощта на 25 срещу 26 септември миналата година. Това доведе до две сериозни течове на гориво при SP-1 и едно при SP-2. Няколко дни по-късно шведските власти обявиха изтичане в датската зона.

Характерът на щетите накара експертите да говорят за участието на правителства в саботаж, тъй като подготовката на терористична атака от такова ниво е невъзможна за група частни лица.

В САЩ по време на разследването се появи "украинска версия" на експлозиите.

Превод: GlasNews