Преди дни около 23 часа в увеселителен парк в Орландо, Флорида, стана трагедия. 14-годишният Тайр Сампсън от Мисури падна от Free Fall от около половината път от 131-метровия спад. Инцидентът се разиграл пред очите на родителите му и множество свидетели.

Очевидци на инцидента започнали да крещят от ужас и уплаха. Сред хората настъпила паника.

Пострадалият веднага е откаран в болница, но не успяват да го спасят. Полицията на окръг Ориндж е започнала разследване. Наскоро тя публикува около 200 страници за вътрешната работа на Orlando Free-Fall, която отвори врати през декември 2021 г. и е най-високата свободно стояща кула в страната.

В доклада се казва, че на 14-годишния Тайр Сампсън изобщо не е трябвало да бъде разрешено да се качи на атракциона поради наднорменото си тегло. С височина от 131 метра и капацитет от 30 души, конструкцията е проектирана за максимално тегло от 130 кг, докато тийнейджърът тежал 145. Той попадна под ограниченията за големи хора. В ръководството се казва в това отношение:

"Бъдете внимателни и се уверете, че по-големите гости се побират на седалките и скобата пасва правилно. Ако не, дръжте този човек далеч от седалката."

Според частен инспектор по безопасност на аткракциона няма значение колко е силен или атлетичен човек. Поради теглото си е той е склонен към претоварване и не е в състояние да издържи по време на свободното падане на атракциона със скорост 120 км/ч.

„Видях снимки, на които се вижда, че той не носи предпазен колан“, каза той.

Ханес Лакнър, генерален мениджър на Funtime Thrill Rides, се застъпи за изоставянето на предпазните колани на Орландо Free-Fall. Протоколът за произшествието потвърди, че седалката е била заключена на място и механизмите не са отказали. Така че Сампсън просто не се е вписал в контурите на седалката и скобата не му паснала.

"Детето падна от атракциона, когато магнитите сработиха. Коланите все още бяха заключени след спирането."

Работата на атракциона Orlando Free-Fall и Orlando Sling Shot понастоящем е спряна, докато разследващите решат дали са безопасни. В света има поне 5 такива атракции със свободно падане, които използват модела Funtime Thrill Rides. Един от свидетелите на случилото се с Тир е 20-годишният Монтри Уилямс от Орландо:

„Наистина е трудно да превъртам този ужасен инцидент отново и отново в главата си. Първата ми реакция беше като в сън. Мислех, че всичко е нереално, докато не се приближих до него.“

По време на трагедията Монтри стоял с приятелката си долу близо до атракциона и гледал как посетителите на парка сядат да се возят. По думите му никой от служителите не е обикалял и не е проверявал дали всичко работи надеждно.

Превод: GlasNews