Аденокарциномът на панкреаса е злокачествено новообразувание с лоша прогноза. Едногодишната преживяемост след диагностициране е само 28%, петгодишната - 5−7%.

В същото време повечето пациенти се диагностицират след началото на метастазите в тялото, което значително усложнява лечението и намалява вероятността от излекуване.

Този вид рак се характеризира с повишен риск от разболяване с неблагоприятна бащина наследственост, но и без нея може да се разболеете. Всяка година се регистрират 8-12 случая на заболяването на 100 хиляди души. Възрастните хора са изложени на особен риск.

Кати Уилкс, 71-годишна пациентка от Съединените щати, е диагностицирана с метастатичен аденокарцином на панкреаса. Жената е претърпяла операция, курс на химиотерапия и лъчева терапия. Лечението даде известен успех, но значително намали качеството на нейния живот. Това накара Уилкс да търси други лечения. Тя се свърза с д-р Ерик Тран от Изследователския институт Ърл А. Чилс. Този специалист е известен със своите изследвания върху генната терапия с помощта на препрограмиране на Т-клетки. Резултатите от тестовете му невинаги били успешни, но жената решила да рискува.

Адоптивната клетъчна терапия включва вземане на кръв на Уилкс и след това изолиране на Т клетките от имунната система. След това тези клетки били препрограмирани за специфична мутация на ракови клетки.

През юни 2021 г. лекарите разшириха подобрените Т-клетки и инфузираха 16 милиарда от тях обратно в пациента.

През следващите 30 дни размерът на тумора намалява с 62%, а метастазите - със 72%. Това не излекува Кейти Уилкс от рак, но подобри живота й и в комбинация с медикаментозно лечение напълно контролира болестта.

Лекарят пише за резултатите си в New England Journal of Medicine.

В бъдеще специалистът и неговият екип искат да продължат да тестват своя метод, за който вече са назначени 24 доброволци.

Превод: GlasNews