Милиардерът Илон Мъск предупреди, че военните конфликти в Близкия изток и Украйна могат да се превърнат в Трета световна война, пише вестник „Уолстрийт Джърнъл“.

В подкаст дискусия на своята социална платформа X (бившият Туитър), шефът на „Тесла“ заяви, че основният приоритет на САЩ трябва да бъде избягването на Третата световна война и недопускането на ситуация, в която „регионален конфликт бързо може да се превърне в глобален“.

Предприемачът допълни също, че „военната мощ на САЩ не е това, което е била някога“, особено в сравнение с другите глобални сили.

„За да формулираме нещата правилно, сега никой не очаква Трета световна война, така че трябва да допуснем, че това може да се случи. И когато нещата излязат извън контрол, преди да се усетите, ще имаме огромен глобален конфликт с опустошение, което далеч надхвърля Първата и Втората световна война“, обясни той.

Мъск счита, че „САЩ принуждават Русия да задълбочава отношенията си с Иран и Китай, което може да доведе до катастрофа за САЩ.

По неговите думи Русия, с нейното изобилие от суровини, и Китай, с промишления си капацитет са „страхотна комбинация“.

В онлайн дискусията, към която се присъедини и републиканският кандидат за президент Вивек Рамасвами, Мъск призова САЩ да намерят път към мир в Украйна и „да възобновят нормалните отношения с Русия“.

Милиардерът обърна внимание, че няма антируски бунт в рускоезичните райони на Украйна, което означава, че настоящата фронтова линия може да се превърне в линия на прекратяване на огъня или в постоянна граница.