Иновативният подход на учител в трети клас от Северна Каролина за преподаване на финансова грамотност получи широка публичност. Жената споделя своите успехи в TikTok, като вече е спечелила почти 900 хиляди абонати.

Шелби Латимор таксува на учениците си „наем“ за бюра и столове и им позволява да купуват бонуси, включително при пропуски за домашни, като част от нейните часове по финансова грамотност. Видеоклиповете на учителя от тези уроци получават милиони гледания в TikTok.

В нейния трети клас учениците печелят фалшиви пари за изпълнение на различни задачи, като държане на врати отворени, почистване и помощ на учителя. За работа, която не е еднаква за всички, възнаграждението се дължи в петък - „ден за заплата“. Учениците могат да използват част от печалбите си за закупуване на предимства като обяд с учителя, свободно време или дори пропускане на домашна работа. Най-ценната награда е да станете учител за един ден и струва 30 "мними долара".

Латимор непрекъснато напомня на децата винаги да оставят $5, за да платят за „наема“ на столове и бюра. На теория тези, които не спестяват достатъчно пари, рискуват да се окажат на пода. Учителят се грижи нейните ученици да не паднат под целевото ниво на спестяване. За да се увеличи максимално симулацията на житейски ситуации, децата могат да получат глоби за забавени плащания или по други причини. Глобата за закъсняла домашна работа е 1 „въображаем долар“.

@shelby_thatsmee Fun Fact: not all kids enjoy days away from school #school #noschool #kids ♬ original sound - Ms.L

Уроци като тези идват с други финансови трикове за деца, като например винаги да броите рестото си и никога да не давате цял портфейл на касата.

"Много от моите ученици идват от семейства, които живеят от чек до чек и не са в най-добро финансово положение. Така че не мисля, че са твърде млади, за да се научат как да боравят с пари", каза американката в едно от своите видеа.

Една майка, Британи Сейлс, каза пред Business Insider, че дъщеря й Марли е получила ценни знания за управлението на парите от уроците на Латимор.

„Тя просто си мислеше, че растат на дървета и могат да бъдат похарчени“, каза Салес.

@shelby_thatsmee Replying to @Ms.L Pt.2 I never thought I’d have to brush my teeth in front of my entire class but we are here…. #hygieneproducts #teeth #teacher ♬ original sound - Ms.L