След година и половина война лидерите на Украйна сега имат нова причина да се тревожат: растящият политически хаос в Америка заплашва да спре доставките им на пари и оръжия.

Дни след като законодателите отложиха жизненоважен план на САЩ за изпращане на милиарди долари помощ на Киев, председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти беше свален от собствените си колеги от Републиканската партия. Като една от причините беше посочена помощта за Украйна, пише "Politico".

В Киев властите не знаят какво може да се случи след това. Техният най-верен военен съюзник изведнъж изглежда ненадежден, въпреки уверенията на президента Байдън и други, че САЩ ще останат непоколебими, докато "нашествениците на Украйна не бъдат победени".

„Побъркваме се. За нас това е катастрофа“, каза Иванна Климпуш-Цинцадзе, високопоставен украински депутат, който председателства комисията по интеграцията на страната в Европейския съюз. „Интересуваме се нещата да бъдат подредени, за да може американската демокрация да функционира и за да можем да възстановим двупартийния консенсус за подкрепа на собствения им национален интерес чрез подкрепа на Украйна.“

Проблемът в Америка идва на фона на война, която е фино балансирана и тъй като някои европейски лидери все повече са склонни да критикуват Киев и да се противопоставят на продължаващата подкрепа за Украйна.

Историческото отстраняване на Маккарти - никой друг говорител на Камарата на представителите на САЩ не е бил свален преди това - след като Конгресът гласува пакет за спешно вътрешно финансиране, за да предотврати спирането на работата на правителството. Тази сделка, временен 45-дневен бюджет за поддържане на работата на правителството, не включва помощ за Украйна.

Украинското правителство силно разчита на чуждестранна финансова и военна помощ, за да поддържа икономиката в движение и очаква да получи 42,8 милиарда долара от международни донори през следващата година. Голяма част от това ще дойде от Съединените щати.

Сега обаче, когато Маккарти е напуснал, цялото бъдещо финансиране от САЩ за Киев е в неизвестност. Не е ясно кога ще бъде избран нов говорител, а без него американската законодателна машина е в застой.

Публично украинското правителство се опита да омаловажи въздействието на хаоса във Вашингтон върху военните си усилия.

„Докато не бъде избран нов председател, Камарата на представителите не може да гласува закони, но цялата друга работа, включително в комисиите, продължава“, каза украинският посланик в Съединените щати Оксана Маркарова в изявление.

Засега Украйна все още разполага с най-малко допълнителни 1,6 милиарда долара за използване за помощ за отбраната (PDA) и 1,23 милиарда долара директна бюджетна помощ, каза още Маркарова.

В частен план обаче в Киев цари ужас и объркване. „Е, това е измама“, каза украински депутат пред "Politico".

„Честно казано, засега наблюдаваме“, каза служител на украинското правителство, който поиска анонимност, докато обсъжда чувствителни въпроси.

Украинските служители обикновено избягват да изразяват публична критика към партньорите, за да не изглеждат неблагодарни. Но тази седмица някои изразиха шок.

„Няма нищо добро, но обективно ние просто станахме заложници на тяхната вътрешна политика“, коментира украинският депутат Ярослав Железняк, първи заместник-председател на парламентарната комисия по финанси, след обявяването на извънредното споразумение за бюджета на САЩ.

Украинското правителство настоява, че е изградило конструктивни отношения с повечето потенциални заместници за поста на говорителя и продължава да работи с американските законодатели по следващия пакет от помощ.„За съжаление, някои [американски] законодатели намериха за възможно да търсят компромиси, докато по-нататъшната помощ за Украйна е във въздуха“, каза Владислав Фарапонов, ръководител на борда на Института за американски изследвания, пред "Politico".

„Основното послание, което Киев трябва да изпрати, е, че можем да спечелим заедно и да го направим възможно най-скоро, за да спасим много добри мъже и жени.“

Превод: GLasNews