Лаещата кашлица издава Омикрон при децата. Новият вариант на пандемичния вирус може да причини така наречения круп при някои деца под 5-годишна възраст, сочи доклад на медици от Съединените щати, цитиран от "Ен Би Си нюз".

Зад този термин се крие диагнозата ларинготрахеобронхит, която се проявява при респираторна инфекция. Причинява се от вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Симптомите са лаеща кашлица, която звучи като лай на куче или звуците, които издават тюлените, и хриптене.

Според американските лекари е често срещано деца, които са заразени с Омикрон да развият круп, тъй като вирусът се установява в горните дихателни пътища повече, а не в белите дробове.

Наблюденията в САЩ показват, че при децата под 2-годишна възраст Омикрон често протича с тази лаеща кашлица. Наблюдават се и чести бронхиолити. Причината за лаещата кашлица и хриптящото дишане е силно възпаление и подуване на гърлото, което пречи за преминаването на въздуха. Състоянието не е животозастрашаващо и се лекува.

"Засега не сме видели никакви сигнали, че при деца под 5 години Омикрон протича по-тежко от досегашните варианти. Увеличеният брой деца в болници в Съединените щати се дължи на общото увеличение на случаите", отбелязва директорът на CDC в Америка д-р Рошел Валенски.

Хоспитализираните малчугани са както поради COVID-19, така и поради други причини, като при задължителния тест в болницата се открива и вирусът, причиняващ коронавируса.

Според Пол Офит, който е експерт по детски инфекции към педиатричната болница във Филаделфия, при Омикрон случаите са по-леки от Делта варианта. Изявяват се предимно със симптоматика от горните дихателни пътища и доста по-рядко чрез пневмонии.