Бившият полицай Майкъл Решке от Охайо (САЩ) е уволнен от участъка в село Локланд за публикуване на снимка с използването на филтъра "балаклава" в популярната младежка социална мрежа Snapchat. За това пише таблоидът Daily Mail.

Съобщава се, че това се е случило на 23 август 2023 г., когато Решке, който по това време е бил полицай само от 10 месеца, е бил на почивка. Това решение е взето след постъпила жалба на негов адрес. Кметът Марк Мейсън е уволнил служителя на реда и го смъмрил, че се снима в униформа.

„В Пполицейското управление на селото няма място за поведение, което е расистко или дори създава впечатление за расизъм“, казва Мейсън пред WAFB.

Съобщава се, че Решке е изпратил снимката, направена в полицейския участък, на „затворена група“ в Snapchat, но изображението по някакъв начин е изтекло онлайн. По-късно мъжът обясни, че е направил снимката само на шега и дори не е предполагал, че може да предизвика такъв голям скандал.

Адвокатът на Решке, Стив Им, нарече действията на Локланд "гротескно безобразие и пародия на справедливостта", твърдейки, че клиентът му не е расист и е наказан заради чувството си за хумор.

„Разочарован съм, че градът не проведе рационално разследване по случая. Искам да правя това, за което съм роден... да служа и да защитавам хората. Аз съм добър служител и искам да си върша работата без политиката на отмъщение“, казва уволненото ченге.

Снимка: Snapchat