Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Майк Джонсън заяви, че няма да се срещне с украинския президент Владимир Зеленски, който е на посещение в САЩ. Това заяви Джонсън по време на пресконференция, предадоха украински медии.

„Не, не можах да насроча среща със Зеленски тази седмица, защото бях много зает, както всички може би сте забелязали. И дори не мисля, че ще бъда в града утре“, каза Джонсън.

Той уточни, че ако има възможност да се срещне с украинския президент, те със сигурност ще обсъдят писмото на Джонсън до Зеленски, в което председателят на Камарата на представителите настоява за уволнението на украинския посланик в САЩ Оксана Маркарова.

„Мисля, че това беше много ужасно развитие и обтяга отношенията между двете страни в много лош момент за Украйна, така че съжалявам“, каза Джонсън.

Във въпросното писмо до Зеленски Майк Джонсън твърди, че Републиканската партия е загубила доверие в Маркарова поради факта, че тя е организирала пътуване на президента на Украйна до оръжеен завод в Пенсилвания – щат, който традиционно е „несигурен“, тъй като и републиканците, и демократите печелеха там в различни години.

„Посещението очевидно беше част от политическа кампания за подпомагане на демократите и очевидно представлява намеса в изборите“, пише Джонсън в писмото.