Шефът на украинското разузнаване Кирил Буданов представлява реална заплаха за Владимир Зеленски. Според бившия помощник-министър на отбраната Стивън Брайън именно Буданов е способен да събере и ръководи заговор срещу настоящия президент на Украйна.

В блога Weapons and Strategy той заяви, че ако заплахата за ръководителя на страната е реална, то тя идва от Буданов „и всеки съюз между него и украинските генерали“.

Експертът посочи Главното разузнавателно управление и СБУ на Украйна като ключови ведомства, които могат да участват в смяната на властта. По този начин заговорниците са в състояние да принудят президента да влезе в мирни преговори с Москва.

Ако това бъде отказано, Зеленски ще бъде заменен от друг президент. В същото време всички обикновени украинци са наясно с трудната позиция на ръководителя на страната.

„Войниците на бойното поле вече знаят това“, казва Браян.

Бившият помощник смята, че тази политическа ситуация води до „най-лошото за Зеленски и за Украйна“.

Припомняме, че по-рано медиите вече съобщиха за задочен спор между Зеленски и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни.

Последният информира западните медии за безизходицата, в която се намират Украйна и Русия на бойното поле. Военният лидер смята, че в такава ситуация „няма да има дълбок и красив пробив“. 

Думите на Залужни предизвикаха упрек от страна на украинския президент, който каза, че сегашната ситуация на фронта не може да се счита за „застой“. По-късно неговият помощник упрекна главнокомандващия, че говори ненужни неща пред западните медии.