Northrop Grumman представи първия прототип на подводния дрон Manta Ray, който се разработва като част от едноименната програма на Агенцията за напреднали изследвания в областта на отбраната (DARPA). Устройството може да получи почти неограничена автономност, пише The War Zone (TWZ).

Според DARPA прототипът е проектиран за дългосрочни мисии в среда, в която хората не могат да работят.

„В съответствие със спецификациите на DARPA за проекта, прототипът Manta Ray на Northrop Grumman е проектиран за „дълготрайни мисии на дълги разстояния в океанска среда, където хората не могат да отидат“, заявява компанията.

В задната част на апарата, който прилича на скат, са поставени две витла. Отбелязва се, че тестването на прототипа ще започне през 2024 г.

Като част от проекта те искат да създадат подводно превозно средство, чийто експлоатационен живот не е ограничен до няколко дни. Отбелязва се, че дронът Northrop Grumman е оборудван с „енергоспестяващи технологии“, подробности за които не се разкриват.

„Northrop също така разработи технология за събиране на енергия, за която се твърди, че е в състояние да осигури на Manta Ray практически неограничен обхват и автономност“, пише изданието.

Във видеото по-долу, публикувано от Northrop през 2022 г., виждаме компютърно генерирани кадри на Manta Ray.

Създадена от Northrop Grumman и Seatrec, подводната дрон станция Mission Unlimited, която досега съществува само на хартия, ще може да извлича енергия от температурния градиент на океана и да я преобразува в електричество. За зареждане на подводни превозни средства те планират да използват самоизолиращ конектор wet-mate, който осигурява подводна връзка.

Авторът предполага, че Manta Ray ще може да носи малки дронове, боеприпаси, както и оборудване за разузнаване, лов на мини и подводно картографиране.

Можете да научите повече за целите на DARPA за отприщване на роботизирана подводна издръжливост чрез Manta Ray в 13-минутния епизод на подкаста Voices from DARPA по-долу.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: Northrop Grumman