Глобите за превишена скорост помагат в борбата с нарушителите на пътя. Американец от Джорджия обаче дори не можел да си представи, че размерът на глобата му ще бъде 1,48 милиона долара. 

Полицаи от щата Джорджия спрели Конър Като през септември. Той се е движил със 145 км/ч в зона с ограничение на скоростта 88 км/ч.

Според местните закони нарушителят трябвало да се яви в съда в рамките на 120 дни. Преди това водачът получава имейл с информация за размера на глобата и други разходи, съобщи сайтът Motor1.

Известието за нарушение на пътя включва глоба от 1,48 милиона долара. За щастие на шофьора, това е грешка на програмистите.

Превишена скорост глобаЦял екран
Известието за глоба посочва сумата като 1,48 милиона долара. Снимка: WSAV News

Говорител на щатската полиция на Джорджия обясни, че разработчиците на софтуер са използвали максималната възможна стойност в размера на глобата. Програмистите вече работят, за да премахнат тази грешка и да избегнат объркване в бъдеще.

Реалната глоба за шофьор с превишена скорост не може да надвишава 1000 долара. Нарушителят трябва да плати и допълнителна такса от $200. Ако той не плати глобата в рамките на 120 дни, щатът ще отнеме шофьорската книжка и ще наложи допълнителна такса от $50.