По повод десетата годишнина на 30 Under 30 за Северна Америка, списание "Forbes" създаде Зала на славата, включваща тридесетте най-ярки звезди, попадали в класацията.

Сред тях е и българинът Влад Тенев, съосновател на мобилното приложение за търговия с акции Robinhood.

Влад – вълкът на Уолстрийт! Българинът трупа милиард след милиард

Заедно със своя състудент в университета Станфорд Байджу Бхат, Тенев основава Robinhood през 2013 г. с мисия да демократизира финансите за всички. Бизнес моделът на компанията, който включа търговия без комисионни, разтърси цялата брокерска индустрия.

Когато двамата предприемачи дебютират в класацията 30 Under 30, стартъпът им е оценяван на $250 млн. След успешно първично публично предлагане (IPO), осъществено по-рано през тази година, Robinhood беше оценен на $32 млрд. След известен спад, в момента акциите на Robinhood се търгуват на цена от $26, равняващо се на пазарна капитализация от над $22 млрд.

Състоянието на самия Тенев се оценява на $1.6 млрд. към 1 декември. Това му отрежда 1937 място в класацията на "Forbes" на милиардерите в реално време.

А перспективите пред него са повече от вълнуващи. По-рано през тази година бордът на Robinhood одобри бонус схема, според която при постигане на определени цели Тенев може да заработи допълнителен дял в компанията. Една от целите е цената на Robinhood да достигне $300 за акция, което би оценило акциите, които Тенев може да спечели, на $4.7 млрд.

Компания на Тенев в Залата на славата на Forbes 30 Under 30 правят Сам Банкман-Фрид - изпълнителен директор на борсата за криптовалути FTX и най-богатият член на класацията, Даниел Ек - съосновател на Spotify, Виталик Бутерин - съосновател на Etherеum, както и много други изявени млади личности, които променят света, в който живеем.