Емили О'Брайън от Канада беше осъдена за контрабанда на наркотици и излежа четиригодишна присъда в затвора Хамилтън на 26-годишна възраст. През това време в главата й дошла идеята за нов бизнес. 

попадайки зад решетките, жената решила да докаже, че всеки заслужава втори шанс, пише Daily Star. Наскоро тя разказа как е променила живота си, докато е била в затвора.

През 2013 г., на 23-годишна възраст, Емили стартира първата си компания за социални медии, докато наема апартамент в Liberty Village (Торонто). Момичето бързо намерило клиенти и изградило успешен бизнес. Личният й живот обаче е нарушен от семейни проблеми и нарастваща зависимост от алкохола като механизъм за справяне. Понякога взимала наркотици.

Една жена стартира бизнес в затвора, Емили О'Брайън, живот след затвора, бизнес, бизнес идея, втори шанс, пари, контрабандаЦял екран
Емили беше задържана за контрабанда на наркотици Снимка: Instagram

На фона на тези трудности Емили срещнала човек, който в началото изглеждал стабилен и добронамерен. Намеренията му обаче взели тъмен обрат, когато предложил да пренесе наркотици през границата по време на пътуване до Сейнт Лусия. Емили се съгласила, без да разбира напълно сериозността на ситуацията.

"През първите два дни от пътуването се забавлявахме с джетове в курорта. На третата сутрин обаче той ме заведе по тих път до западнал хотел. Скоро стана ясно, че е използвал паспорта ми снимка, за да каже на дилърите на наркотици, че сме куриери. Жената в пансиона ни даде четири килограма кокаин. На летището скрих един килограм на гърба на велосипедните си шорти и още един, хлабаво закопчан отпред. Изглеждаше все едно съм сложила кутия с кърпички, той ме увери, че всичко ще бъде наред и служителите на реда няма да заподозрат нищо“, каза тя.

Една жена стартира бизнес в затвора, Емили О'Брайън, живот след затвора, бизнес, бизнес идея, втори шанс, пари, контрабандаЦял екран
Емили беше освободена условно, което й даде възможност да си намери работа Снимка: Instagram

Момичето прекарало уикенда в затвора, след което родителите й платили гаранция и я прибрали. След две години и половина домашен арест Емили най-накрая имаше изслушване през януари 2018 г. Действайки по съвет на адвоката си, тя се призна за виновна и беше осъдена на четири години с възможност за условно освобождаване.

Емили беше затворена в затвор със средна степен на сигурност в Хамилтън. Тя каза, че жените затворници са готвачи, художници и майки, всяка от които се подготвя за предизвикателствата на живота след затвора.

„Бяхме ограничени до харченето на нашите 36 долара седмично за артикули, изброени в справочника за канадската храна, обединяване на ресурси, за да създадем споделени ястия и от време на време да се почерпим. Пуканките станаха любими на публиката“, обяснява Емили.

Един ден момичето експериментира с подправки, използвайки единствените налични опции: лимонов пипер и копър. Резултатът беше „удивителен“ и тя излезе с идеята да започне бизнес с пуканки.

Една жена стартира бизнес в затвора, Емили О'Брайън, живот след затвора, бизнес, бизнес идея, втори шанс, пари, контрабандаЦял екран
Сега Емили помага на други жени Снимка: Instagram

Емили беше освободена условно през декември 2018 г., което й даде възможност да си намери работа и да се движи из Хамилтън, докато изпълняваше изискванията на своя служител по условно освобождаване. Момичето си намери работа във фитнес зала, използвайки приходите си, за да възстанови живота си и да спести пари за бизнеса си. През 2020 г. тя стартира Comeback Snacks, компания за пуканки, която има за цел да се бори със стигмата на затвора, като наема бивши затворници и се застъпва за справедливо отношение в обществото, след като излежат присъдите си.

Емили популяризира идеята си чрез уебсайт и социални медии, а нахалният надпис на опаковката - „Пуканките са толкова добри, че са престъпни“ - помогна да разкаже нейната история. Скоро други бизнеси, като винарни и барове, се заинтересуваха от нейните продукти, което доведе до растеж. В момента във фирмата работят петима души, всеки от които е лежал в затвора. Comeback Snacks се продават на 800 места в Канада и Съединените щати.

 
Превод: GlasNews