В американския щат Тексас избухна експлозия в химически завод в Шепард, след което е започнал силен пожар.  

Експлозията избухна в сряда сутринта в Sound Resource Solutions, която произвежда лепила и препарати за отстраняване на бои, съобщава NBC News.

Джеф Харфийлд, президент на Sound Resource Solutions, каза, че един служител е получил изгаряния и е в болница. В завода работят почти 40 души и че всички освен жертвата са си у дома и в безопасност.

"Службите за бързо реагиране свършиха невероятна работа. Бяха много внимателни. Увериха се, че всички са в безопасност", каза той.

Местните власти евакуираха частното училище и издадоха предупреждение за подслон на място в радиус от 5 мили. До 10:30 сутринта местно време този радиус беше намален до 1 миля.

В 13:00 часа местно време служители казаха, че пожарът е овладян, наблюдението на въздуха продължава и че не са открити химикали.

Магистрала 59 беше затворена заради експлозията, а местните жители бяха призовани да използват алтернативни маршрути.

Службата за управление на извънредни ситуации съобщи, че димът от експлозията се е насочил към района на Ливингстън и посъветва жителите да се приютят на място и „незабавно“ да изключат системите за отопление, вентилация и климатизация в домовете и предприятията.

Службата за управление на извънредни ситуации на окръга заяви, че в завода има химикали, за които е известно, че причиняват "остра токсичност, канцерогенност и репродуктивна токсичност. Те могат да причинят сериозно увреждане или дразнене на очите, кожата, опасност от вдишване и токсичност на органите."