Президентът на Украйна Володимир Зеленски в частни разговори със западни политици многократно е изтъквал идеята за окупиране на граничните територии на Русия.

Според The ​​Washington Post (WP), позовавайки се на документи на Пентагона, изтекли по-рано в мрежата, политикът е предлагал  на високопоставени служители на министерството на отбраната да използват ракети с голям обсег за атаки.

Така през януари 2023 г. Зеленски изразил готовността си да „нанесе удар в Русия“ и да премести украинските войски, за да „окупира неуточнени руски гранични градове“.

Политикът обяснил, че по този начин украинската администрация ще получи „лост за влияние“ върху руската страна в предстоящите преговори.

Зеленски също изразил съжаление, че въоръжените сили на Украйна не разполагат с ракети с голям обсег, тъй като те могат да достигнат до местоположението на руски военни съоръжения.

В същото време президентът смята, че бойните дронове могат да бъдат използвани за нападение по цели в Ростовска област на Русия.

Както уточнява WP, „при затворени врати“ Зеленски е бил „гневен“ на политиката на Будапеща и е изразил „безсмислени заплахи“ срещу Унгария.

Една от тях е експлозията на петролопровода "Дружба", който минава през Европа от Руската федерация, включително през унгарска територия, казаха представители на американското разузнаване.

Припомняме, че сега за атаки на територията на Русия Киев използва бойни дронове, изпращайки ги в граничните райони на Руската федерация. На 3 май беше направен опит за нападение срещу Кремъл, като Зеленски отрече ВСУ да са замесени в инцидента.

Превод и редакция: GlasNews