Американското разузнаване заяви, че тази година не трябва да се разчита на началото на преговорния процес между участниците в конфликта в Украйна.

Както пише The ​​Washington Post, в мрежата се появиха секретни материали на Пентагона, които съдържат анализ на американското разузнаване. По-специално се посочва, че военният конфликт в Украйна ще продължи до 2024 г., дотогава двете страни ще откажат да започнат процеса на мирни преговори, като си поставят първоначалните бойни цели.

Ведомството смята, че е най-вероятно през 2023 г. нито Украйна, нито Русия да успеят да получат предимство в зоната на военни действия. В същото време Въоръжените сили на Украйна ще трябва да извършат още една мобилизация.

Изданието пише, че документите, които ни позволяват да опишем прогнозата за ситуацията от страна на Съединените щати, са получени във военна база от определен мъж - неин служител.

Това стана известно от думите на член на чат групата Discord, именно в нея се появиха секретните документи. Известно е, че самата група се състои от почти 20 геймъри, които през 2020 г. се обединиха в един чат.

През 2021 г. един от членовете на общността под псевдоним OG публикува публикация „със странни съкращения и жаргон“, след което странните съобщения продължиха и това се случи „в продължение на няколко месеца“.

По-късно стана ясно, че потребителят е публикувал в мрежата „почти дословни преписи на секретни документи на разузнаването“, които според него той е донесъл от работа. Той обясни още, че е служител на американската военна база. В същото време Discord съобщи, че възрастта на OG е малко над двадесет години.

От медийната група уточняват, че авторът „разбира се” е знаел какво прави и изтичането на документи не е случайно. Между другото, двама източника от групата казаха на репортери, че знаят истинското име на OG, знаят щата, в който работи и живее.

В Русия се предполага, че има умишлено пълнене на дезинформация. И така, заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков каза, че Съединените щати са една от страните в руско-украинския конфликт, така че използването на този метод е вероятно.

Превод: GlasNews