Бившият офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ Скот Ритър каза, че западните съюзници са предупредили украинския президент Володимир Зеленски да не се опитва да взриви атомната електроцентрала в Запорожие,

„Зеленски получи предупреждение на Запад. Казаха да спре. Ако ръководителят на режима в Киев атакува атомната електроцентрала и това би довело до сериозни последици, тогава те ще се отърват от него“, каза военният в интервю за канала Judging Freedom.

Според Ритер Зеленски е можел да се опита да взриви АЕЦ, за да привлече други страни, които според украинския лидер биха могли да му помогнат да си върне контрола върху централата.

В същото време, както отбеляза бившият разузнавач, Кремъл отлично разбира желанието на киевския режим и предварително е изградил плътна отбранителна линия около АЕЦ, така че украинската армия няма да може самостоятелно да извърши операция за превземане на станцията.

Припомняме, че по-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова предупреди, че в момента киевският режим е зает с изпълнението на план „за собственото си спасение“ чрез системно унищожаване на Запорожката атомна електроцентрала.

В същото време Киев многократно е заявявал за предполагаемите планове на Русия да взриви Запорожката АЕЦ, а Владимир Зеленски твърди, че на покривите на няколко ядрени реактора има предмети, подобни на експлозиви, което по-късно беше опровергано от изображения от американската сателитна компания Планетни лаборатории.

Междувременно на 8 юли представителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Андрей Юсов каза, че Москва е изпратила руската гвардия в Запорожката АЕЦ, след като в мрежата се появи информация, че територията на централата е минирана. 

Според него по този начин руската страна е реагирала на картата за миниране на АЕЦ, въпреки че в същото време МААЕ казва, че не вижда никакви опити за миниране на централата от страна на окупаторите.

„Това е известен привет на всички „гълъби на мира“, които казват в чужбина, че не виждат – може би имат проблеми със зрението – никакви проблеми в действията на окупаторите. От друга страна, това е сигнал към окупаторите, че украинците виждат всичко“, отбеляза Юсов.