Когато се настаните в хотел, знаейки, че има таен подземен бункер, който може да побере до 1000 души под него, може да спите малко по-спокойно. И все пак по-добре да не възниква нужда да го използвате.

Бункерът се намира в супер луксозния курорт, разположен близо до White Sulphur Springs в Западна Вирджиния.

Той се е превърнал и в туристическа атракция, привличаща посетители от цял ​​свят, заради необикновената си история.

Бункерът под The ​​Greenbrier разполага с 1000 легла, кафене, болница и какво ли още не – всичко това зад 25-тонна врата. Мястото е добре подсигурено, ако настъпи нещо страшно.

Но това тайно скривалище под повърхността на луксозния хотел не е построено за случайни хора – то ще бъде скривалище за всички законодатели на САЩ, както и личните им асистенти.

Съществуването му стана ясно едва преди 32 години, когато репортерът на The Washington Post Тед Гуп написа статия за него, а местните останаха доста шокирани.

Бункерът е построен тайно от 1959 до 1962 г. по метода на „изрязване и прикриване“, крепостта под The ​​Greenbrier е построена, за да приюти всички членове на Конгреса на Съединените щати в случай на извънредна ситуация в разгара на Студената война. Строителната мисия е носела кодовото име „Проект Гръцки остров“. Строителните работи били умело прикрити.

Бункерът може да се похвали с камери за обеззаразяване, интензивно отделение, аудитории, както и зала за брифинг за комуникация, така че служителите, при необходимост да могат поне да се опитат да управляват страната от там.

Сега национална мястото е историческа забележителност, а съществуването му се разбра едва през 1992 г., което принудило правителството незабавно да го изведе от експлоатация веднага щом стана публично достояние.

Сега бившето скривалище се използва като съоръжение за съхранение на данни за частния сектор.

Тъй като вече не е забулен в тайна, The Greenbrier позволява на посетителите да обиколят разсекретените съоръжения, известни като The Bunker, за да се насладят на незабравимо пътешествие през коридорите и стаите на една от най-строго пазените тайни на Америка от Студената война.

Превод: GlasNews.bg