Украйна очаква „прощален подарък“ от президента на САЩ Джо Байдън, преди той да бъде заменен от наследник.  Президентът Владимир Зеленски е направил много пътувания до Съединените щати, за да подкрепи съпротивата срещу пълномащабно нахлуване на руските въоръжени сили. Обикновено се връщаше с обещания за нови оръжия и икономическа помощ, както и с „ласкателни думи“ за героичната борба на украинците за каузата на свободен Запад.

Въпреки това, както отбелязва The Times в материал, публикуван на 23 септември, мисията тази седмица не е просто проява на любезност, а шанс да се сбогува с Байдън преди края на неговия президентски мандат. Тази дипломация е „последната надежда“ на Зеленски да получи разрешение за далечни удари срещу Русия със западни оръжия. Очаква се атаки в дълбочина на Русия да я принудят да преговаря.

Изданието обяснява, че ако републиканецът Доналд Тръмп спечели изборите, подкрепата на САЩ може да спре. Неговата съперница Камала Харис е предпазлива относно „всичко, което може да се тълкува като рязка ескалация на войната“.

Байдън има „прозорец на възможности“ до януари. Ако използва разумно това време, може да принуди руския президент Владимир Путин да седне на масата за преговори. По-специално, военната машина на Кремъл може да бъде „сериозно повредена“ от атаки от ракети Storm Shadow, но досега Вашингтон не е дал зелена светлина за тях.

"Стойността на разрешението за подобни мисии е ясна", подчертаха журналистите.

Смята се, че отбранителните сили са извършили три удара наскоро, унищожавайки хиляди тонове вражески боеприпаси. Включително влак от КНДР, пълен със снаряди за нашествениците. Отбелязва се, че тези операции сами по себе си не са решаващи, но пречат на плановете на Руската федерация.

В статията се казва, че внезапният пробив в района на Курск също има за цел да подобри преговорната позиция на Украйна. Байдън обаче трябва да обясни, че САЩ не се опитват да го въвлекат в безкрайна война, а по-скоро да „наранят“ Путин.

Ръководителят на Кремъл може да няма ясна представа как ще се развие войната след зимата. Продължаването й обаче може да означава мобилизация на още 300 хиляди души.

„Това допълнително ще изтощи руската икономика, която и без това изпитва недостиг на работна ръка. С всеки месец на военните действия Русия обеднява“, подчертават авторите на материала.

Съюзниците поискаха от Зеленски да представи план за победа, който да оправдае продължаващата подкрепа. Именно той ще бъде представен на Байдън на 26 септември.

Според публикации в медиите планът не предвижда незабавно влизане на Украйна в НАТО. Но гарантира сигурност за предотвратяване на нова инвазия. Киев планира да продължи настъплението в района на Курск, докато руските въоръжени сили остават на украинска територия. Планът също така включва по-модерни оръжия за трайно възпиране на Русия, повече западна финансова подкрепа за възстановяване на инфраструктурата и „излекуване“ на икономиката.

„Това не е толкова за победа, колкото план за оцеляване – г-н Зеленски е станал реалист, не е известно доколко г-н Путин може да отстъпи, но е ясно, че Украйна трябва да остане в битката. Ако не, тогава Западът също ще бъде губещ“, добавя изданието.

Да припомним, че кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп нарече украинския президент Владимир Зеленски „най-големият търговец в историята“ . Той подчерта, че лидерът се връща с пари от всяко пътуване до САЩ.

Bloomberg: Тръмп нарече Зеленски „търговец", който идва в САЩ за пари