След 43 години в затвора 63-годишна жена от американския щат Мисури беше освободена. Нейният адвокат казва, че никой в САЩ не е стоял толкова дълго зад решетките, докато е невинен за престъпление, в което е обвинен.

63-годишната вече Сандра Хем прекара повече от две трети от живота без правото си на свобода.

Жената е осъдена за убийството на служителка на местна библиотека. По-късно се появяват твърдения, че всъщност престъплението е извършено от полицай, починал през 2015 г.

Във времето, в което е извършено убийството, Сандра Хем имала психологически проблеми. Тя била толкова силно упоена по време на първоначалния си разпит за смъртта на 31-годишната библиотечна служителка, че „не можела да държи главата си изправена“ и „не можела да артикулира нищо освен едносрични отговори“, посочват нейните адвокати.

„Благодарни сме на съда за признаването на сериозната несправедливост, която госпожа Хем е търпяла повече от четири десетилетия“, посочват още те в изявление. По това време прокурорът не е предоставял доказателства, които биха оневинили жената.

Адвокатите обвиняват властите, че са пренебрегнали „противоречивите“ изявления на Сандра Хем и са скрили доказателства, уличаващи тогавашния полицай Майкъл Холман.

В хода на разследването е установено, че той се е опитал да използва кредитната карта на жертвата на убийството.

При освобождаването на госпожа Хем съдия Райън Хорсман, коментира че няма "никакви доказателства, че тя е извършила престъплението освен объркващите ѝ изявления по това време, които я свързали с него", пише БТВ.

За разлика от това има „доказателство, което пряко свързва Майкъл Холман с това престъпление и с местопрестъплението“.

През 1980 година Хем написала в писмо до родителите си: „Въпреки че съм невинна, те искат да затворят някого, за да могат да кажат, че случаят е разрешен. Уморена съм и искам това да спре“.

На 19 юли тази година Сандра Хем най-накрая отново успява да прегърне членовете на семейството си - някои от които никога не е виждала. Тя се среща със сестра си, дъщеря ѝ и внучката ѝ.