Жителка на американския град Тонтън в щата Масачузетс с най-рядка форма на бременност роди две различни двойки близнаци наведнъж, разкри изданието People.

35-годишната Ашли Нес роди две момичета и две момчета. Раждането е извършено в Бостънската клиника с цезарово сечение в 28-та седмица на бременност (нормалната бременност е до 38 седмица). Децата се родили с разлика от минута. Те ще прекарат следващите осем седмици в болница под наблюдението на лекари.

Жената имала две яйцеклетки, оплодени едновременно, всяка от които след това се разделила на две части. Тъй като отделените яйцеклетки били в различни плаценти, оформили се два различни комплекта близнаци. Подобно явление се наблюдава много рядко, около веднъж на 10 млн. бременности.

„Ако имаше толкова късмет на лотарията, щеше да е много богата“, каза Ахмет Башат, директор на Центъра за фетална терапия и професор по акушерство и гинекология в Медицинския университет „Джон Хопкинс”.

Нес е фризьорка на непълен работен ден и живее в дом с три спални с 8-годишната си дъщеря, 47-годишния си партньор и двамата му най-малки синове. Преди да забременее, жената претърпяла четири спонтанни аборта.

По-рано беше съобщено за 30-годишна жителка на крайградския район Бектън в Източен Лондон, която забременяла два пъти за седмица, противно на прогнозите на лекарите, припомня "Дарик". Рядкото явление, при което яйцеклетка се опложда от сперматозоид и се имплантира в матката за втори път само дни или седмици след първия процес, се нарича суперфетация.