Докато Дженифър Флюелен от Найлс, Мичиган, лежала неподвижно в болничното легло в петгодишна кома, причинена от автомобилна катастрофа, майка ѝ Пеги Мийнс ѝ разказала виц. Тогава се случило невъзможното - 41-годишната Флюелен се разсмяла.

"Когато се събуди, отначало се уплаших, защото тя се смееше, а никога не беше правила това. Всяка мечта се сбъдна. В този ден си казах: "Тази врата, която беше затворена, която ни разделяше, току-що се отвори. Ние се върнахме", разказва Мийнс.

Събуждането от комата през август 2022 г. е само първата стъпка в дългата битка на Флюелен, която работи усилено, за да възстанови говора и подвижността си.

"Тя се събуди, но не напълно. Не можеше да говори, но кимаше. В началото все още спеше много, но след това, с течение на месеците, се сдоби с повече сили и беше по-будна", казва майка ѝ.

"Това е толкова рядко срещано явление. Не само се събуди, но и напредна. Може би 1-2% от пациентите се събуждат и постигат толкова голям напредък", посочва д-р Ралф Уанг, неин лекар в болницата за рехабилитация "Мери Фрий Бед" в Мичиган.

Темпераментната Дженифър Флюелен постига още една голяма цел през октомври 2022 г., когато успяла да участва във футболното тържество на зрелостниците заедно с най-малкия си 17-годишен син Джулиан в гимназията в Найлс.

"Тя беше моята най-голяма подкрепа. Така че това, че моята най-голяма поддръжница отново беше отстрани и ме подкрепяше, беше нереален момент", казва Джулиан, който бил на 11 години, когато майка му изпаднала в кома.

Кошмарът на Флюелен, превърнал се в чудо, започнал с една типична сутрин в понеделник, 25 септември 2017 г. Тогава 35-годишна съпруга и майка на три малки момчета току-що оставила тримата си синове на училище и тръгнала на работа. В 8:23 ч. сутринта тя се ударила в електрически стълб, съобщават от местната радиостанция WSJM. (Изглежда, че нито скоростта, нито алкохолът са били фактори за катастрофата, при която тя не е реагирала).

Флюелен остава в кома почти пет години, като през това време майка ѝ Пеги - която едва наскоро се пенсионирала от работа - стояла до нея и я посещавала почти всеки ден с надеждата, че дъщеря ѝ един ден ще ѝ отговори. Когато това най-накрая се случило, Мийнс записала момента и бързо изпратила видеото на семейството и приятелите си. На следващия ден Джулиан и братята му отишли в болницата.

"Казах ѝ, че съм Жужу, а очите ѝ светнаха така: "Уау, това е моето бобче Жужу". Но когато всъщност разбра възрастта ни и други неща, това ѝ разби сърцето. Тя започна да плаче", разказва Джулиан, отбелязвайки прякора си.

Джулиан казва, че на майка му не ѝ е било лесно да научи, че той е тийнейджър, че брат му Скайлър е на 21 години, а брат му Дейтън е на 19 години и вече са завършили гимназия.

"Говорили сме за времето, което ѝ е липсвало, но се опитваме да го избягваме, защото това я разстройва. Но баба ми винаги ѝ казва: "Не можеш да седиш тук и да тъгуваш, защото тъгата няма да ти помогне да продължиш напред", споделя Джулиан.

Въпреки че Флюелен не е знаела за почти ежедневните посещения на майка си, Мийнс казва, че по време на възстановяването на дъщеря си тя ѝ пуснала аудиокнига за жена, която е била в кома и я описва като еуфорично, спокойно и успокояващо място.

"Джен се разплака и каза, че тя се е чувствала точно така, така че беше хубаво да знаем. Имаше моменти, в които исках да повярвам, че тя знае, че съм там, но нещо просто ми подсказваше, че това е, което трябва да направя", казва Мийнс.

Първоначално повечето приятели и роднини не вярвали на Мийнс, когато казала, че дъщеря ѝ е излязла от кома, пише vesti.bg. По-лошото според нея, било, че болничният персонал не смятал, че Флюелен ще напредне много след събуждането.

"Помолих за терапия, а те ме помислиха за луда, но тя получи логопедична терапия. Трябва да бъдеш силен защитник", посочва упоритата майка. 

Отначало Флюелен не можела да издава звуци, но с помощта на малка свирка тя успявала да раздвижи въздуха. Следващата стъпка били гласните. Докато дъщеря ѝ все още живеела в болницата, Мийнс за Коледа подарила на Флюелен коте на име Хюи, "защото беше гласна", казва Мийнс с усмивка, докато дъщеря ѝ също се усмихва.

Това било само началото на новия живот на Флюелен след комата, но според д-р Уанг тя вече надминала очакванията.

"Ако тя може да направи няколко крачки, да се храни сама и да общува повече, това ще бъдат огромни победи. Както тя, така и майка ѝ са изключително целеустремени", казва Уанг.

Когато ѝ казали, че изглежда готова да поеме към света, Флюелен отговорила: "Готова съм".