Брашното от маниока, познаването на някои от дивите горски плодове, но също и връзката им с природата се оказали „ключовете“ към оцеляването на четиримата братя от Колумбия, които бяха открити живи след катастрофата на малкия самолет, на който пътуваха , четиридесет дни в джунглата на Амазонка.

Чичо на на децата, които са на 13, 9, 4 и 1 г., Финденсио Валенсия пред репортери пред болницата в Бокот, където се лекуват децата е споделил, че са оцелели с Farina - брашно от маниока , ядлив корен, който е третият по големина източник на въглехидратна храна в тропиците след ориза и царевицата, пише The Guradian.

Когато то е свършило, те започнали да ядат семена“, добави Валенсия. Въпреки трагедията от загубата на майка им при инцидента и собственото им нещастие, плодовете в джунглата са достигнали по това време своята зрялост, за да могат децата да ги изядат, обяснява Астрид Касерес, ръководител на колумбийския Институт за благосъстояние на семейството.

„Децата са в добро здраве“, въпреки че са открити дехидратирани и с ухапвания от насекоми, каза тяхната леля, Дамарис Мукутуи, добавяйки, че братята и сестрите – които ще останат в болница поне още две до три седмици – също получават подкрепа от психичното здраве групи. 

3-годишната Лесли, най-голямото от четирите деца, осъзнала от първия момент, че трябва да бъде родител.

Лесли, като дете, което е израснало в дива среда, е познавало тайните на гората. Знаело как да се ориентира по позицията на слънцето, разпознавал пътеки и ядливи гъби, можел да изминава десетки километри на ден. В тъмнината на гъстата зеленина, където е трудно да се различи силует дори на разстояние от 20 метра, Лесли се погрижила четиримата да останат близо един до друг. 

Както Националната организация на американските индиански народи на Колумбия (Opiac) потвърждава, важен фактор, който е изиграл роля за тяхното оцеляване, е фактът, че те са коренно население, това е тази много специална връзка с природата, която ги определя. „Оцеляването на децата е доказателство за знанието и връзката, която местните хора поддържат с природата, връзка, която се учи от времето, когато са в утробата на майка си“, пише Opiac в изявление.

Военните обявиха, че продължават да издирват Уилсън , шестгодишното куче за следене Малиноа, което изчезна през последните дни сред гъста растителност. „Нашият принцип: не изоставяме никого.“