В 12:08 часа британското време (14:08 часа българско) не трябва да има повече кислород в изчезналия батискаф според изчисления, цитирани от бреговата охрана на САЩ.

Френски кораб, смятан за последната надежда за намиране на изчезналата подводница, прекоси Атлантическия океан и достигна в зоната за търсене, готова да пусне своята дистанционно управлявана подводница, за да открие петима изчезнали авантюристи. Добра новина към момента обаче няма.

Задачата за спасяване на пътниците, които са на подводницата Титан, обаче е невероятно трудна, пише Daily Mail . Авторите обясняват, че е невъзможно членовете на екипажа от изчезналия батискаф просто да се "преместят" на друга подводница.

Чуха нови "почуквания" от Титан, остава кислород за няколко часа

 „Ако спасителите успеят да локализират изчезналия батискаф на дълбочина, те ще се изправят пред редица препятствия и невероятно трудна мисия за изваждане на подводница, за разлика от която и да било досега изпълнявана“, се казва в материала. 

Най-лошото в тази ситуация е, че петимата мъже, които са на батискафа, не могат да бъдат прехвърлени на друга подводница, тъй като техническите характеристики на Титан не позволяват това. Следователно спасението е възможно само ако дистанционно управляваният дълбоководен апарат успее да прикрепи кабел към изчезналия Титан и да го издърпа на повърхността.

Изваждането ще отнеме часове

"Ако я открият, изваждането на подводницата ще отнеме часове", Това каза морският изследовател д-р Дейвид Гало в предаването „Добро утро, Британия“, цитиран от „The Guradian“.

„Тези звуци се повтарят. Три различни самолета са ги засекли едновременно и продължават вече повече от два дни. Няма много неща в света, които да знаем, че могат да произвеждат звук на равен 30-минутен интервал“, каза Гало.

„На този етап трябва да приемем, че това е подводницата, да стигнем до мястото, да я локализираме с точност и да пуснем подводните роботи, за да установят дали е тя. Всички екипи трябва да са готови в случай, че звуците са истински. И въпреки това спасителната акция за изваждането на „Титан“ на повърхността ще отнеме часове“, допълни той.

Кои са пътниците на Титан?

Заседналите на борда, наречени Titan Five, включват британския милиардер Хамиш Хардинг, главния изпълнителен директор на OceanGate Стоктън Ръш, ветерана от френския флот Пол-Хенри Наржеоле и пакистанския бизнесмен Шахзада Даууд и неговия син Сулеман, който е само на 19.


Пол-Хенри Наржеоле

Г-н Наржеоле , който е посетил Титан 35 пъти - повече от всеки друг човек - се разглежда като единственият човек на борда с умения и опит да помогне на спасителите да ги намерят или да освободи Титан, ако е заседнал на морското дъно.

Съпругата на Стоктън Ръш, който е собственик на батискафа, се оказа потомък на двойка, загинала по време на катастрофата на кораба "Титаник".

Съпругата на собственика на изчезналата подводница е потомък на двойка, загинала на Титаник

Милиардер и прочут водолаз били в изчезналия батискаф

Дизайнът на „Титан“ го връща обратно на повърхността след 24 часа

Подводницата „Титан“ е замислена така, че след 24 часа изплува автоматично на повърхността. Това каза инвеститор в проекта пред CNN.

„Титан“ се държи под водата с помощта на баласт – тежести, които спомагат и за стабилността на кораба. Устройството им е такова, че след 24 часа те се откачат автоматично и подводницата изплува сама.

Единият от начините за откачане на баласта е ако екипажът клати кораба. Вторият вариант е да използва пневматична помпа, която да откачи тежестите.

Ако всичко това не проработи – въжетата на баласта се разпадат сами след 24 часа.

 

 

Очаквайте подробности!