Силите на службата за вътрешна сигурност на Ukrzaliznytsia в Украйна заловиха двама кондуктори, докато получават билети от бежанци.

Това се съобщава на официалната страница на Ukrzaliznytsia във Facebook. Подробностите в неговия Telegram канал бяха разкрити от ръководителя на "UZ" Александър Камишин.

"Двама кондуктори ще бъдат незабавно уволнени за опит да вземат пари от пътници за евакуационен полет до Пшемисл. Ще изпратим материали на правоприлагащите органи с искане да ги квалифицираме като грабежи по време на войната", съобщи UZ, като подчерта, че тези двамата са ударили по честта и достойнството на хиляди железопътни работници, които работят 10 дни без почивка и вече са евакуирали 1,6 милиона деца и жени. 

Камишин каза, че двамата (Равнистов К.Е. и Песчански И.М.) са се опитали да получат плащане от бежанци в размер на 1,5 хиляди гривни за пътуване с безплатен евакуационен влак Одеса - Пшемисл.

"Това е първият потвърден и разкрит случай. Познавам железничарите - това са единични случаи, но те хвърлят сянка върху всички герои, които извеждат хората изпод обстрела", коментира той. 

Камишин призова украинците да не се опитват да се евакуират, като плащат на кондуктори, и увери, че UZ ще може да изведе всеки, който иска, и вече го прави.

„В края на всеки ден осигуряваме достатъчно допълнителни рейсове, така че практически да не остават пътници на ключовите евакуационни станции за през нощта“, убеждава той. 

Той призова да не изкушават железничарите и подчерта, че не парите ги мотивират за непрекъсната работа през последните  седмици.

"Потвърдените случаи на подкуп молим да бъдат докладвани на телефон 0 800 503 111 и чрез чат бот UZ във всеки месинджър. Необходима е подробна информация - за града, дата на тръгване, номер на влака и вагона, град на дестинация", призова Камишин.