Американски самолет се разби край Япония. Служители от японската брегова охрана съобщиха, че са извадили от морето един от шестимата членове на екипажа на американски военен конвертоплан "Оспри", разбил се днес край бреговете на Южна Япония, но било установено, че той е мъртъв.

Причините за катастрофата и състоянието на другите петима от екипажа на конвертоплана все още не са известни, каза говорителят на бреговата охрана Кадзуо Огава. Първоначално бе съобщено, че на борда на конвертоплана е имало осем души, но въоръжените сили на САЩ след това уточниха, че става въпрос за шестима души, добави той.

Бреговата охрана получила сигнал за бедствие от рибарска лодка близо до мястото на катастрофата край остров Якушима - остров южно от град Кагошима на остров Кюшу, каза още говорителят.

Самолетите и патрулните катери на бреговата охрана открили един човек, чиято смърт била установена в болница наблизо, както и сиви на цвят отломки, за които се предполага, че са от падналата машина, каза Огава. Те били намерени на около един километър от източния бряг на Якушима. В района е намерен и празен надуваем спасителен сал.

Според агенция "Киодо нюз", която цитира властите на префектура Кагошима, очевидци са разказали, че видели пламъци да излизат от левия двигател на конвертоплана.

"Оспри" е хибридна машина, която излита и каца вертикално като хеликоптер, но по време на полет завърта витлата си напред и лети като самолет, посочва АП. С тези машини са ставали редица злополуки, включително в Япония, където те са разположени както в американски, така и в японски военни бази. В Окинава, където са базирани около половината от общо 50-те хиляди американски военнослужещи в Япония, губернаторът Дени Тамаки заяви пред репортери, че ще поиска от американските военни да преустановят всички полети с "Оспри" в Япония.