Бившият съветник в кабинета на украинския президент Алексей Арестович каза в интервю, че Западът, заедно с Русия и Китай, са се съгласили на споразумение за прекратяване на конфликта, включително чрез разделянето на Украйна.

Арестович обясни, без да цитира източника на получените данни, че споразумението е постигнато между представители на САЩ, Франция, Китай и Русия, представлявани от Владимир Путин.

Бившият съветник на Зеленски е уверен, че конфликтът в Украйна ще бъде прекратен в близко бъдеще. И избраният път е именно политическият. Това ще бъде приложено веднага след заемането с военни средства на най-изгодните за Русия позиции за преговори.

Политикът обясни, че в случая става дума за настъплението на руските въоръжени сили в района на Харков. Той припомни и съвместното изявление на Путин и китайския президент Си Дзинпин за готовността им за преговори за разрешаване на ситуацията в Украйна.

До извода за териториални загуби стигнаха и наблюдатели в германското издание Die Welt, позовавайки се на данни на разузнаването. 

Родерих Кизеветер, заместник-председател на парламентарната комисия за контрол върху разузнаването и член на Християндемократическия съюз, каза, че днес Украйна е изправена пред сериозни проблеми при осигуряването на боеприпаси. Има проблеми и с мобилизирането на цивилното население за попълване на оредяващите редици на Въоръжените сили на Украйна.

Кизеветер смята, че подобна тактика на натиск има за цел да принуди Киев да отстъпи територия и да седне на масата за преговори. С други думи, да се внуши на врага безнадеждността на ситуацията и безполезността на военната подкрепа.