Един от лидерите на мощния картел Синалоа е бил рестуван от мекисканската полиция, съобщиха военноморските сили на щата Морелос.

Франсиско Хавиер Родригес Ернандес, известен като "El Senoron" (Господът) беше задържан в петък в туристическия град Масатлан, в северозападния щат Синалоа, при операция на агенти на флота.

Родригес Ернандес, за когото се твърди, че оглавява картела в централния щат Морелос, е издирван за редица убийства, включително убийството на трима лекари през април 2020 г., твърдят от службата на главния прокурор на Морелос.

„В допълнение към горното той е издирван и за участие и деяния на организирана престъпна формация и е един от основните генератори на насилие в щата Морелос“, добавя се в изявлението на прокуратурата на щата Морелос, който е съседен на столицата Мексико, пише БГНЕС. „Господът” също е обвинен, че контролира няколко лаборатории за производство на синтетични наркотици. През юли миналата година властите предложиха награда от 25 000 долара за информация, водеща до ареста му.

Самият бос на наркокартела Немесио "Ел Менчо" Осегера е един от най-издирваните наркобосове в света. Американската администрация за борба с наркотиците предлага $10 милиона за ареста му. Картелът Синалоа, най-голямата престъпна група в Мексико, се появи през 2010 г. след смъртта на регионалния му лидер.