В индийския град Бангалор четирима души бяха арестувани за фалшифициране на PCR тест на жител на Южна Африка, който беше първият в Индия, диагностициран с новия щам на коронавирусна инфекция "омикрон".

„Четирима души бяха арестувани за даване на фалшив доклад за PCR тест на южноафрикански гражданин, което по-късно беше потвърдено, че е първият случай в Индия с щама омикрон“, се казва в изявление на градската полиция.

Ръководител на фармацевтична компания от Йоханесбург, който пристигна в Индия на 20 ноември, даде положителна проба за коронавирус. Той беше поставен под карантина в частен хотел и парамедиците взеха от него проби за геномно секвениране. По-късно пациентът предостави фалшив доклад от частна лаборатория, който показва, че е свободен от коронавирус. Използвайки го, той отлетя обратно за Южна Африка през Дубай на 27 ноември.

Данните от геномния анализ, които пристигнаха на 2 декември, показват, че пациентът е заразен с щама omicron. По време на разследването на случая служителите на реда арестуваха двама служители на лабораторията, подали отрицателен доклад за коронавируса, и двама души, свързани с туристическата компания, чиито услуги е ползвал пациентът.

Според Министерството на здравеопазването на индийските щати в страната са установени общо 40 случая на заразяване с щама omicron. Здравословното състояние на всички заразени се оценява като леко.

Превод: GlasNews