Директорът на Националния музей Аристанбек Мухамедиули е арестуван.

„Службата за борба с корупцията на град Нур-Султан провежда досъдебно разследване срещу служители на Националния музей на Република Казахстан и други лица за присвояване на бюджетни средства в размер на 146 милиона тенге като част от договор за обществена поръчка за международната изложба "Шествието на златния човек из музеите на света", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че на 28 май със санкцията на съда срещу Аристанбек Мухамедиули е избрана мярка за неотклонение "задържане под стража". Разследването продължава. Друга информация в интерес на разследването не подлежи на разкриване.

Пресслужбата на съда в Нур-Султан съобщи, че Специализираният междуокръжен следствен съд на столицата е постановил превантивна мярка под формата на задържане под стража срещу Мухамедиули за срок от два месеца.

На 16 май стана известно, че Службата за борба с корупцията води досъдебно разследване срещу служители на Националния музей за присвояване на 146 милиона тенге по договор за обществена поръчка за международна изложба.

В медиите се появи информация, че директорът на Националния музей, бившият министър на културата Аристанбек Мухамедиули, си е „прерязал вените“. Говорителят му отрече тази информация и обеща да проведе онлайн брифинг.

По-късно директорът на Националния музей публикува и призив в социалните мрежи, в който заявява, че се опитват да го очернят.