"Отдавна чаках този момент, от две седмици. Говорих с дъщеря си по-рано днес. Тя звучи много добре и изглежда много добре. Беше много щастлива и чака да се прибере. Майка й има драскотина на ръката, но Натали ми каза, че не е сериозно. И майка й е добре." Това сподели Ури Раанан, баща на американската заложничка, освободена от "Хамас".

59-годишната Джудит Тай Раанан и 17-годишната й дъщеря Натали са отвлечени от кибуца Нахал Оз при нападението, извършено от Хамас на 7 октомври. Близо две седмици по-късно те са предадени на границата между ивицата Газа и Израел.

Най-малко още 210 души, по данни на израелската армия, остават в плен на Хамас. А двете американки, които бяха освободени вчера, вече са със семейството си в Израел. Те са първите освободени заложници от началото на конфликта на 7 октомври.

"Две американски гражданки, държани в плен от Хамас от 7 октомври, бяха освободени. Те вече са в безопасност", каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Освободеното момиче следващата седмица ще навърши пълнолетие и според баща й да е на свобода е най-хубавият подарък.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с Джудит и Натали и благодари на Катар за посредничеството. Като неутрална организация на Международния комитет на Червения кръст е поверена задачата по транспортирането им от Газа в Израел, предаде БНТ.

Освобождаването на заложниците в Газа е лъч надежда. Изключително облекчение е, че те отново могат да са със семействата си след две седмици агония. Продължаваме да призоваваме за действия за защита и облекчаване на страданията на всички цивилни граждани, засегнати от този опостушителен конфликт", посочи Миряна Сполярич, председател на Международния комитет на Червения кръст.

Новината предизвика спонтанни реакции от Чикаго, където живеят майката и дъщерята, до самия Израел.

"Надявам се, че всички останали ще се приберат у дома, всички деца от Израел и отвлечените хора да се завърнат живи и здрави", заяви Лорен, жителка на Тел Авив.

Щастливата развръзка за двете американски гражданки дава надежда и на десетки други семейства, чийто близки са попаднали в плен на Хамас.