Публична тайна е, че богати украинци масово избягаха от Украйна още в началото на войната и се разположиха на красиви местенца на Френската Ривиера. Там, където няма бомби, дронове и смърт. Затова пък има лукс, охолство и спокойствие...

Много от тях са в курортните градове на Франция в момент, когато в Украйна се води мащабна война с Русия. Изданието "Украинска правда" публикува свое разследване за това.

В продължение на няколко часа журналисти заснемали автомобили с украинска регистрация на един от най-натоварените участъци на един от пътищата във френския град Сен Жан Кап Фера. Били общо около 30, а зад волана били само... мъже.

автомобили с украински номераЦял екран
Автомобили с украински номера
 

Къщата на Виталий Хомутинник

По-специално, журналистите се заинтересували от къщата на Виталий Хомутиник, бивш народен депутат от пет свиквания на Върховната рада, който заема 21-во място в списъка на най-богатите граждани на Украйна.

 

Къщата му се намира до брега, на втора линия. В разследването журналистите показаха луксозни автомобили Bentley Continental и Lamborghini Urus на обща стойност около 600 хиляди долара, които принадлежат на бизнесмена.

Bentley Continental и Lamborghini Urus на ХомутинникЦял екран
Bentley Continental и Lamborghini Urus на Хомутинник
 

Журналистите показаха и брата на Хомутиник Юрий, който беше на гости на бившия парламентарист.

Брат на Юрий ХомутинникЦял екран
Братът на Юрий Хомутинник
 

Бившият депутат забеляза вниманието на журналистите и след няколко дни вече не се виждаше в Кап Фера. След известно време яхтата "Апостроф", принадлежаща на Хомутинник, започна да се носи между гръцките острови.

Хомутиник успя да напусне Украйна в навечерието на широкомащабното нахлуване в Руската федерация. Бизнесменът притежава компанията UNB, която според информацията на уебсайта й е лидер в областта на добива на нефт и газ в Украйна. Продава и ток.

Видео от журналистическо разследване на "UP"

Миналата година частният самолет на Хомутиник беше санкциониран от Съвета за национална сигурност поради връзки с компанията, управляваща самолет от Руската федерация. Въпреки това той успя да го продаде. В момента самолетът се използва предимно в САЩ.

Виталий ХомутинникЦял екран
Виталий Хомутинник
 

На излизане от Cap-Ferrat е забелязан Mercedes-Benz Geländewagen, регистриран на съпругата на представителя на партията OPZZH, забранена в Украйна, а сега в депутатската група "Възстановяване на Украйна" Вадим Столар.

шофьор на деца на депутатиЦял екран
Шофьор, който качва децата на депутатите
 

Децата на депутатите Столар и Игор Абрамович, които учат в Монако, са били откарани с кола.

Вила ФуксЦял екран
Вилата на Фукс
 

Палатът на Ринат Ахметов

Според журналисти, които се позовават на източници в бизнес средите, бизнесменът Павло Фукс има вила на Кап Фера, която носи името на дъщеря му Анастасия. Според френските власти вилата е собственост на фирмата на Ринат Ахметов.

Уола ФуксЦял екран
Вилата на Фукс
 

През 2016 г. Ахметов купи имението от Фукс за 55 милиона евро.

Конструкция Ринат АхметовЦял екран
Домът на Ринат Ахметов 

Според "УП" от началото на мащабната инвазия Ринат Ахметов не е напускал Украйна.

игри ЛебединецЦял екран
Игор Лебединец, заместник-председател на Управителния съвет на Приватбанк за реорганизация на проблемни активи
 

Според журналисти домовете на украински бизнесмени и депутати често са крадени, но жертвите невинаги се свързват с полицията, тъй като в този случай те ще трябва да обяснят произхода на средствата.

Напоследък броят на украинските граждани в Монако се е увеличил значително. По-специално беше забелязан Александър Давтян, президент на DAD Investment Group LLC.

Владислав Гелзин, бивш замЦял екран
Владислав Гелзин
 

Владислав Гелзин, бивш заместник на областния съвет на Донецк от Партията на регионите и президент на ФК "Олимпик". Според журналисти Хелзин притежава тютюнева фабрика, въпреки че самият бивш депутат казва, че печели от селското стопанство.

Хотел дьо ПариЦял екран
Районът, в който се намира Hotel de Paris, е един от основните магнити за богатите украинци
 

Мерцедеси ФК "Динамо" Киев

Журналистите забелязаха и Maybach GLS 2021 на стойност около 250 000 долара. Автомобилът е регистриран на футболен клуб "Динамо" Киев и се използва от дъщерята на президента на "Динамо" Григорий Суркис Светлана.

Maybach GLS 2021 дъщеря на Игор СуркисЦял екран
Maybach GLS 2021 на дъщерята на Суркис
 

Има и мерцедес "Гелендваген", който също е регистриран на футболния клуб.

Едуард КоханЦял екран
Едуард Кохан, свързан с фирма "Евроенерготрейд", водеща компания в областта на доставките на газ и електроенергия
 

В допълнение, доведеният син на покойния кмет на Харков Генадий Кернес, Родион Гайсински, също привлече вниманието на журналистите.

Родион ХайсинскиЦял екран
Родион Хайсински, доведен син на покойния кмет на Харков
 

Също така беше възможно да се открие жилище, регистрирано на фирмата на бившата съпруга на народен депутат и сътрудник на Игор Коломойски Игор Палица. Къщата е идентифицирана благодарение на публикувани снимки, включително по време на руската инвазия, от дъщерята на бизнесмена.

Дъщеря на Игор ПалицаЦял екран
Дъщерята на Игор Палица
 

Самият собственик беше тук в началото на август.

Къщата на Игор ПалицаЦял екран
Къщата на Игор Палица
 

До къщата на Палица се намира къщата на Александър Третяков, сътрудник на бившия президент на Украйна Петро Порошенко. Вилата му също е записана на жена му.

Вратата на къщата на ТретяковЦял екран
Вратата на къщата на Третяков
 

Според журналисти на вратата на къщата е било изписано името на семейството на политика. Сега обаче надписът е премахнат.

В Кан бе забелязана и яхтата на политика Валери Хорошковски, чиято лична кола веднъж летя до летището в Ница.

Освен това във ВИП курорта във Франция журналисти забелязаха мъж, който приличаше на бившия прокурор от времето на Янукович Игор Проценко, който ръководеше прокуратурите в Одеса и Житомир. В момента работи като адвокат.

Човек, който прилича на Игор ПроценкоЦял екран
Мъж, който прилича на Игор Проценко
 

В същото време откриха и човек, който приличаше на банкера Ростислав Матяш. През 2021 г. той влезе в борда на руската "Алфа банк" в Украйна.

Банкерът Ростислав МатяшЦял екран
Банкерът Ростислав Матяш 

Припомняме, че СБР образува производства срещу народни депутати и бизнесмени от т. нар. "Батальон Монако". Списъкът съдържа имената на повече от 80 души, сред които депутатите Игор Абрамович и Вадим Столар.

Украински медии продължават да съобщават как украински бизнесмени се крият от войната във ВИП курорти. Журналистите заснеха луксозните вили и коли на най-богатите жители на Украйна, които в момента са в курортните градове на Франция.

Превод: GlasNews