На Велика събота, в навечерието на Великден, Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим. По-традиция хиляди миряни се събраха в очакване на чудото.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден чрез молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича "чудото на слизането на Благодатния огън".

Разкриха ще служи ли патриарх Неофит на празничното богослужение

В първите минути след запалването този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Огънят възниква над Божи гроб като стълб от синя светлина, от който патриархът запалва свещи. Понякога се запалват спонтанно свещите и лампите около църквата. Патриархът изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специални самолети до по-далечни православни страни.

Българска църковна делегация вече пристигна в Йерусалим, за да донесе Благодатния огън за Великден - след двегодишно прекъсване заради пандемията.

Тя е  водена от Старозагорския митрополит Киприан и се очаква да пристигне на Летище София около 20 часа.
Българската църковна делегация първа ще вземе благодатния огън тази година. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на синодалната палата в София. Към 23:40 ч фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".