Двадесет и шест души бяха арестувани в Швеция след остри сблъсъци в неделя между силите на реда и демонстранти, протестиращи срещу планиран митинг на крайнодясна група, искала да гори Корана, съобщи днес полицията, цитирана от Франс прес. 

„Нощта беше спокойна след вчерашните бунтове в Навестад (в град Норшьопинг)“, квартал с многобройно мюсюлманско население. „Полицията е задържала осем души, заподозрени в съпроводени с насилие бунтове“, се казва в изявление на полицията.

В близкия град Линшьопинг, където също имаше вълнения, са били задържани 18 души. И в двата града вчера се стигна до сблъсъци, за втори път за четири дни. Полицаите са били замеряни с камъни, подпалени били автомобили.

В четвъртък демонстранти протестираха срещу митинг на антимигрантската и антиислямска групировка "Твърда линия", водена от датско-шведския активист Расмус Палудан. Вчера те отново протестираха срещу следващите митинги, от които Палудан в крайна сметка се отказа.

В Норшьопинг полицията е прибегнала до предупредителни изстрели, трима души са ранени от рикошети.

Палудан, който беше осъден в Дания за расистки обиди, направи обиколка из Швеция през последните дни, насочвайки се към квартали, където живеят много мюсюлмани население, за да изгори там екземпляри на Корана, предизвиквайки бурни контрадемонстрации по пътя си.

В Малмьо, където той изгори Коран в събота, изминалата нощ за втори пореден път беше белязана от безредици, при които беше подпалено училище.