В петък всички военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна и националисти от батальон "Азов" се предадоха от територията на Азовстал.

Както стана известно, сред тях имаше боец, който заплаши главата на Чечения Рамзан Кадиров с репресии и след това щеше да "пусне дъщерите му да се въртят в кръг“.

Той стана известен с това, че записа в Азовстал съответното видео съобщение до „Кадиров и неговите кучета“, като го публикува в мрежата.

Авторът на видеото се оказа родом от Мариупол, роден през 1996 г., Давид Касаткин, по прякор Химика. След като завършва училище, той се присъединява към редиците на бойците на Азов.

По време на войната той активно се бие с ДНР и въоръжените сили на РФ в Мариупол. След обсадата на града той се оттегля в катакомбите на завод Азовстал.

Известно е също, че Касаткин е убил полковник от въоръжените сили на Украйна: той го застрелял в първите дни на военните действия в Донбас.

В мрежата са публикувани кадри от претърсването на Касаткин по време на предаването му.

По време на претърсването всички бойци трябваше да се съблекат и да покажат всичките си татуировки. И той има много от тях. Краката и ръцете му, както и корема, гърдите, гърба и кръста - всичко е татуирано. Освен това там са изобразени, включително цитати от цар Леонид от „300 спартанци”, фразата „Убий всички”, както и главата на дявола-Бафомет.

Според слуховете Кадиров вече е обявил награда за него, като ще се решава и въпросът за екстрадицията и евакуацията му в Чечения.