Окупационни войски навлязоха от територията на Беларус в зоната на Чернобилската атомна електроцентрала. Това съобщи на страницата си във Facebook Антон Геращенко - съветник на украинския министър на вътрешните работи.

"Националните гвардейци, които охраняват хранилището за опасни радиоактивни отпадъци, оказват упорита съпротива. Ако артилерийските удари унищожат хранилището за ядрени отпадъци, радиоактивният прах може да покрие териториите на Украйна, Беларус и страните от ЕС", се казва в изявлението му.

Президентът на Украйна, Владимир Зеленски, също съобщи в Twitter, че руските сили се опитват да поемат контрола над атомната електроцентрала.

"Нащите защитници дават живота си, за да не се повтори трагедията от 1986 година", написа той и добави: "Това е обявяване на война срещу цяла Европа."

 

*По-късно беше съобщено, че руската армия е превзела територията на атомната електроцентрала в Чернобил. Това съобщи съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк.

„След ожесточена битка контролът ни над Чернобилската площадка беше загубен. Не е известно състоянието на съоръженията на бившата Чернобилска атомна електроцентрала, конфайнментът и складовете за ядрени отпадъци. Невъзможно е да се каже, че атомната електроцентрала в Чернобил е безопасна. Това е една от най-сериозните заплахи за Европа днес. Познавайки навиците на руснаците, те вероятно вече готвят провокативни неща в АЕЦ в Чернобил. Или ще използват щетите, получени от обекти по време на атаката, за да обвиняват Украйна за това, или те самите ще повредят тези несъмнено най-опасни обекти“, каза той.