Най-малко 15 души са загинали след срутване на язовирна стена в Сибир. Инцидентът е станал близо до златна мина в района на Красноярк.

Причината за случилото се са проливните дъждове, които са наводнили и жилищата на работниците в региона.

До момента жертвите са 15, а според руското Министерство на здравеопазването 14 души са били откарани в болница Трима от пострадалите са в критично състояние, предават от BBC.

По случая е започнало разследване. Смята се, че язовирната дига не е отговаряла на някои от основните изисквания за безопасност и са налице нарушения.

По думите на официални представители на местната управа съоръжението е било направено собственоръчно и “нарушава всички правила, за които човек може да се сети”.

По нареждане на руския държавен глава Владимир Путин на място са изпратени екипи, които да разследват причините за инцидента.

Водата от резервоара, който се стопанисва от златодобивната компания, е заляла две временни общежития на работници в село Шчетинкино, където са живеели най-малко 80 души.

Десетки спасители и пожарникари с 12 единици техника работят на мястото на инцидента, посочват от руското министерство на извънредните ситуации. На помощ са изпратени и хеликоптери, които да помогнат за евакуацията на пострадалите.

Според очевидци приливната вълна е била с височина от близо 5 метра. Огромно количество кал и скална маса е заляло общежитията и буквално ги е отнесло.