1968-1985 - мрачен период за красивия италиански град Флоренция. 17 години, в които живота си са загубили общо 16 души.

Време, в което по улиците на града на Медичите вилнее "Чудовището на Флоренция" - мистерия, която остава без отговор вече повече от 40 години.

Всичко започва на 21 август 1968 г. Гореща нощ във Флоренция. В гориста местност на малкото градче Синя, в покрайнините на Флоренция, 31-годишната Барбара Лочи и любовникът й 29-годишният Антонио Ло Бианко, са се усамотили в паркираната кола на връщане от кино.

Това била перфектната възможност за убиеца, който по-късно щял да получи зловещото си прозвище.

Барбара и Антонио били женени, но не един за друг. На задната седалка на колата бил 6-годишният син на италианката. Разпалени от страстта, двамата любовници дори не усетили как към колата се приближава човек. Секунди по-късно те са застреляни и умират намясто.

Детето било оставено живо и когато се събудило, станало свидетел на кървавата сцена. В 2 часа през нощта входният звънец събудил собственика на къща, намираща се на около 2 километра от паркираната кола. Съненият мъж с изненада видял малкото момче пред вратата на дома си.

"Моля ви, отворете вратата. Татко е болен и е вкъщи. Трябва да ме заведете при него. Мама и чичо са мъртви в колата…", казало детето на невярващия господин.

По-късно 6-годишното момче сменило показанията си. То започнало да твърди, че до входната врата го откарал мъж, който го носил на ръце в продължение на 2 километра и му пеел популярна песничка. Той натиснал звънеца на входната врата и после си тръгнал.

Пристигналите на място детективи открили край белия автомобил "Алфа Ромео" осем гилзи от пистолет "Берета", 22-ри калибър. Но не и оръжието.

Оказло се, че 31-годишната Барбара е била любовница на още няколко мъже, включително тримата братя Винчи - Джовани, Салваторе и Франческо - работници от Сардиния, познати на полицията за дребни престъпления.

Съпругът на Барбара пък бил значително по-възрастният от нея Стефано Меле. Той бил задържан като основен заподозрян за престъплението и по-късно неочаквано признал вината си.

Пред разследващите Стефано признал, че е извършил престъплението. Помогнал му друг, наранен от палавата Барбара - Салваторе Винчи. Двамата проследили Барбара и новата й изгора от киното до гората и тогава извадили пистолета от торба и стреляли. След това потеглили към моста в град Синя, където хвърлили оръжието. После Стефано се прибрал вкъщи.

Появили се доста противоречия покрай показанията на замесените, но въпреки това Стефано Меле е осъден на 14 години затвор. Междувременно той сменил показанията си и така Салваторе се отървал от затвора.

През 1968 година престъплението е счетено за убийство от страст - измаменият съпруг защитава честта си. Случаят е приключен.

Но само за 6 години. Тогава "Чудовището от Флоренция" се завръща.

На 15 септември 1974 г. барманът Паскуале Джентилкоре и 18-годишната Стефания Петини са намерени мъртви близо до пътното платно в Борго Сан Лоренцо, на около 20 километра североизточно от Флоренция.

Паскуале бил намерен застрелян на шофьорската седалка, а голото тяло на Стефания било върху тревата до автомобила с широко разтворени ръце и крака.

Криминалистите преброили над 90 прободни рани по момичето, нанесени след смъртта й, не особено дълбоки, но освен това тя била насилена с клон от маслиново дърво.

Ужасяващото престъпление не било с цел обир. Парите на двойката били непокътнати, портфейлът на младежа си седял все така в жабката на колата. От чантата на Стефания пък не липсвало абсолютно нищо.

Аутопсията показала, че Паскуале е прострелян пет пъти, а Стефания - три пъти. Оръжието - "Берета", 22 калибър. Пистолетът така и не е намерен.

Случаят останал неразгадан. Полицията не направила никаква връзка с убийството на Барбара, макар двете престъпления да са извършени с едно и също оръжие.

Тогава улиците на Флоренция отново станали спокойни. 7 години по-късно "Чудовището" ударило отново.

На 6 юни 1981 г. Джовани Фоги и Кармела де Нуцио са застреляни край Скандичи, само на 6 километра от Флоренция, в близост до популярния нощен клуб "Анастасия". След като ги застрелял, убиецът ги наръгал няколкократно.

Джовани е открит полугол на шофьорската седалка, а Кармела - на около 7 метра от колата. Краката й били широко разтворени, а фланелката и дънките й срязани. Момичето нямало вагина - тя била изрязана и отнесена от ужасяващия убиец.

Балистичната експертиза показала, че оръжието е същото - "Берета", 22 калибър.

Този път връзката била направена. Ставало въпрос за сериен убиец.

Скоро в ареста се озовал местният воайор Енцо Спалети. Той обсъдил убийствата на двамата младежи със съпругата си, преди обаче полицията да е съобщила за тях. Затова станал и основен заподозрян. Мъжът прекарал три месеца в следствения арест, но бил освободен.

Докато бил зад решетките "Чудовището на Флоренция" направило своя нов удар.

22 октомври, 22:00 часа същата година. 24-годишната Сузана Кавби и 26-годишния Стефано Балди са намерени мъртви в автомобила си край селския път на град Каленцано - на 11 км северозападно от Флоренция.

Този път и мъжът бил извън автомобила, само по тениска и слипове. Тялото на Сузана било от другата страна на колата. Вагината и била отстранена с нож. Нищо от вещите на жертвите не липсвало. Двамата били простреляни със същото оръжие - "Берета", 22 калибър.

Този път обаче имало и следа. В калта край труповете бил намерен отпечатък от мъжка обувка - 44-ти размер.

Зловещият случай стигнал до медиите, а това се оказало в полза на разследващите. С полицаите се свързали две двойки, които били в същия район, във фаталната нощ. Те разказали, че са видели червен автомобил "Алфа Ромео", шофиран с висока скорост от мъж да се отдалечава от местопрестъплението.

Така бил изработен първият профил на убиеца. Криминалистите вече разполагали с описание и скица на евентуалния извършител. "Чудовището на Флоренция" може би щяло да бъде разкрито.

Може би…

На 19 юни 1982 година било извършено ново зловещо убийство. Антонела Мильорни била убита в кола, близо до малка пряка на главната улица в селце, недалеч от Флоренция.

Двамата с годеника си Паоло били сгодени и напът да се оженят. Убийството било извършено, малко след като двойката правила секс в превозното средство. Точно преди да направи своя удар, обаче, Паоло видял убиеца.

Антонела загинала на място, но италианецът успял да запали колата и да включи фаровете. Лицето на "Чудовището от Флоренция" било разкрито. Точно преди да потегли обаче, Паоло установил, че гумите на автомобила са пропаднали в калта. Възможността била идеална серийният убиец да довърши работата си. Изпразнил пълнителя си, но тогава случаен шофьор спрял наблизо и престъпникът отпрашил, преди да се увери, че жертвите му не дишат.

Пристигнали полицейски екипи, които с изненада установили, че Паоло все още е жив. Младежът бил откаран в болница, но въпреки усилията на лекарите - издъхнал. Той бил единственият човек, успял да зърне лицето на психопата.

Полицията обаче все още нямала ясна следа. Тогава разследващите решили да предприемат интересен ход и да подведат "Чудовището от Флоренция". Прокурорът Силвия дела Моника обявила пред медиите, че преди да почине, Паоло е дал показания.

Скоро след убийствата на Паоло и Антонела, в полицейски участък във Флоренция било получено писмо. В него имало изрезка от вестникарска статия за смъртта на Барбара и Антонио през 1968 г. Първият случай така и не бил свързан с останалите, тъй като вече имало осъден. Мъжът на Барбара сам признал вината си.

Към изрезката имало един въпрос: "Защо не погледнете от друг ъгъл?".

Гилзите от двойното убийство, за което бил осъден Стефано Меле били сравнени с тези, открити на всички останали местопрестъпления. Експертизата доказала не само, че са еднакви, но и че са от една кутия.

Стефано Меле обаче бил в затвора. Следователно няма как през всички тези години да е бродил по улиците и да е убивал. Мистерията се заплела!

Разследващите се насочили към братята Винчи, с които Барбара имала любовна афера. Двама попаднали под прицела на разследващите - Салваторе и Франческо. Салваторе вече бил споменат като евентуален съучастник в престъплението, така че не било трудно да се направи някаква връзка.

Колата на Франческо Винчи била открита в горски район в провинция Тоскана. Така единият от братята Винчи станал официално заподозрян. Той е арестуван в края на лятото на 1983 година.

И тогава "Чудовището от Флоренция" удря отново. Седмица по-късно властите се натъкват на ново двойно убийство - това на двама мъже.

На 9 септември 1983 г. германските туристи Йенс Уве Рюш и Хорст Майер слушали музика в микробуса си. Превозното средство било паркирано в едно от предградията на Флоренция, когато към него се приближил серийният убиец.

Той стрелял, но стъклото се оказало изненадващо здраво и не се счупило. "Чудовището от Флоренция" обаче нямало да остави нещата така. Той отишъл до друг прозорец, за да довърши работата си. Не можел да си позволи нов гаф, след случката с Паоло. Стрелял, а после влязъл в микробуса, за да е сигурен, че жертвите му вече са на оня свят.

Куршумите били възпроизведени с вече познатия на полицията пистолет "Берета", 22 калибър.

Дупките от куршумите обаче помогнали на разследващите да разберат колко точно е висок серийният убиец - 180 см. Задържаният Франческо Винчи вече бил в ареста, затова разследващите се насочили към негов роднина, който се опитал да копира престъплението му.

Племенникът на Франческо - Антонио е задържан, а след него и брат му Салваторе. Тримата са разпитвани с месеци с надеждата за самопризнания, но те постоянно отричали.

Следват последните 4 жертви, които попадат в лапите на "Чудовището от Флоренция", в следващите две години.

На 29 юли 1984 година 18-годишната Пиа Ронтини и 21-годишният Клаудио Стефаначи били застреляни и намушкани в колата им, паркирана в гориста местност в градчето Викио, на около 25 километра от Флоренция.

Тялото на момичето е било извлечено от автомобила, а убиецът е извършил сатанинския си ритуал - изрязал вагината й, но този път пуснал въображението си на свобода и отрязал и лявата й гърда.

Имало и други следи - отпечатък от ръката му, оставен върху тавана на колата. "Чудовището" било десничар. Имало и отпечатък от колената му, които потвърдили предположенията за ръста.

Следва ново двойно убийство по същия модел. Жертвите отново са чужденци - французи. 36-годишната Надин Морио и 25-годишният Жан Мишел Кравечвили.

Няколко дни след престъплението прокурор Силвия дела Моника получава писмо, написано с изрезки от вестници. Вътре в плика имало и част от изрязаната гърда на Надин. Разследващите разбрали единствено, че "Чудовището" няма добро образование. Нищо повече.

В следващите месеци се предприема най-голямото разследване в историята на италианската полиция. Разпитани са над 100 000 души, но без успех.

На 11 септември 1985 г. в полицията е получено анонимно писмо, насочващо следователите към Пиетро Пачиани - "насилник, който малтретира жена си и дъщерите си".

Твърдението е истина, 60-годишният необразован фермер ще лежи няколко пъти в затвора в периода от 1987 до 1991 г. за насилие над близките си. Той дори изнасилвал собствените си дъщери. Освен това разследващите откриват, че през 1951 г. младият Пиетро е заварил годеницата си да се целува с друг мъж, след което е намушкал 19 пъти с нож съперника си и е принудил младата жена да прави секс с него до трупа. За престъплението си италианецът е осъден на 13 години затвор и е освободен малко преди първото двойно убийство, извършено от "Чудовището от Флоренция".

Така всички сили на криминалистите се насочват към личността на Пиетро Пачиани. През април 1992 г. разследващите открили ръждясал патрон - 22 калибър, закопан в зеленчуковата градина на Пачиани.

На 14 април 1993 г. започва процесът. Той се предава пряко по телевизията. 68-годишният Пиетро Пачиани застава пред магистратите. Доказателствата срещу него обаче са косвени, а дъщерите и съпругата му свидетелстват в негова полза. Той обаче все пак е признат за виновен. Присъдата обаче подлежи на обжалване и две години по-късно Пиетро излиза от затвора.

Властите се прехвърлят към нова версия - "Чудовището на флоренция" всъщност не е един човек. Става дума за банда.

Няколко месеца по-късно двама приятели на Пиетро Пачиани - 70-годишният Марио Вани и 54-годишният Джанкарло Лоти са задържани и обвинени, че са участвали в пет от двойните убийства. Доказателствата като цяло се крепят върху "самопризнанията" на Лоти, за които се твърди, че са изтръгнати с насилие от полицията.

В крайна сметка Марио Вани и Джанкарло Лоти били признати за виновни и осъдени.

Въпреки присъдите им и до днес случаят с "Чудовището от Флоренция" се счита за отворен. Защото отговор на въпроса: "Кой всъщност е "Чудовището на Флоренция" липсва.