От Кремъл потвърдиха, че са видели ужасяващи кадри на изтезания и унижения на руските военни, заснети в Украйна. По-рано в медиите се появи видео, на което украински националисти застрелват краката на руски военнослужещи.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че видеото е било видяно. Той нарече кадрите "доста чудовищни", които се нуждаят от правна оценка.

От Кремъл припомниха също, че е образувано наказателно дело по факта на изтезания на руски военни в Следствения комитет на Руската федерация.

„Разбира се, те се нуждаят от правна оценка, а тези, които са участвали в тези изтезания, подлежат на наказателно преследване. Те трябва да носят отговорност за действията си", каза Песков.

Следком съобщи, че видеото с пленени руски войници вероятно е заснето в една от базите в района на Харков.

Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Владимир Зеленски, също се обяви срещу чудовищните изтезания на руските военни. Той обеща, че ще бъде извършено разследване и нарече подобно поведение "недопустимо"

Кадри с руски затворници в Украйна достигнаха и на Запад. В ефира на немското издание Bild беше покзано видео с тормоз над руснаци. Надписите в долната част гласят: „Украински военни престъпления срещу руснаците“.

Сюжетът беше включен в ежедневните видеоклипове в Украйна.

По-късно журналистът Юлиан Репке, който подготвяше материал за изтезанията на руските военни, коментира това в социалните мрежи.

„Дори и това да не е нещо, което искаме да съобщим, все пак трябва да бъде докладвано“, каза журналистът. Репке нарече случващото се "военно престъпление от страна на украинските войски".

Между другото, медиите отбелязват също, че руските журналисти, които интервюираха Владимир Зеленски, не го попитаха няколко часа за изтезанията на руските военни. А видеото се появи в деня на интервюто.

Междувременно ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин нареди да се разследва случаят с изтезания и брутално убийство на жена в Мариупол. Тялото й е открито в мазето на едно от училищата в града, където е имало националистическа база. На стомаха на жертвата е издълбана свастика, самата тя е претърпяла множество изтезания.