Британският премиер Борис Джонсън каза на украинския президент Владимир Зеленски да не преговаря с руския диктатор Владимир Путин, съобщава украинското издание UP, позовавайки се на източници.

Според събеседника на изданието, близък до Зеленски, веднага след разговорите между Русия и Украйна в Истанбул Джонсън пристигнал в Киев с „две прости послания“.

„Джонсън донесе две прости послания в Киев: Путин е военнопрестъпник, той трябва да бъде притиснат, а не да се преговаря с него. И второ, ако вие сте готови да подпишете каквито и да било споразумения за гаранции с него, ние не сме. С вас можем, но не и с него, той така или иначе ще изхвърли всички“, каза източникът на UP.

Изданието уточнява, че точно сега Западът има шанс да "притисне" Путин. И Западът иска да се възползва от това.

Междувременно по време на разговор с журналисти прессекретарят на Зеленски каза, че влиянието на британския премиер върху ръководството на Украйна е твърде преувеличено.

Прессекретарят на президента на Украйна Владимир Зеленски Сергей Никифоров говори за хода на преговорите между официалните делегации на Украйна и Русия относно прекратяването на военната агресия на Руската федерация. Това съобщава изданието "Страна".

В коментар към изданието Никифоров разкритикува журналистите на "Украинская правда", които публикуваха статията за бъдещето на преговорите между Украйна и Русия.

"Що се отнася до тази публикация, мога да кажа, че журналистите нещо са "пропуснали". Или това е просто грешка, или имат неверни източници, които всъщност са далеч от процеса на преговори, или това е умишлена манипулация," каза той.

В същото време Никифоров отбеляза, че преговорният процес между Украйна и Русия наистина е бил спрян. По думите му членовете на контактната група общуват редовно и могат да свикат нов кръг от разговори по всяко време, но това не се случва поради факта, че всички въпроси от техните правомощия вече са решени.

"Сега остават най-сложните и фундаментални решения - за гаранции за сигурността и териториалната цялост на Украйна. Само президентите могат да се споразумеят за тях", уточни той.

В същото време Никифоров добави, че Владимир Зеленски редовно говори за желанието си да седне на масата за преговори с руския президент Путин, но тези инициативи не намират отговор в Москва.

Превод: GlasNews