Контранастъплението на украинските въоръжени сили не доведе до желаните резултати. Затова Украйна избира нова бойна стратегия, съобщава немският таблоид Bild.

Според източници на изданието Украйна се преориентира от деокупация на окупираните територии към отбрана и нанасяне на максимална вреда на окупаторите. Акцентът ще бъде и върху запазването на живота на украинските защитници.

"Нашата цел е да поддържаме нивото на убиване възможно най-положително. Ако 10 към 1 е в наша полза, тогава ще продължим, ако е 1 към 1 ще отстъпим“, каза един от украинските офицери пред изданието.

Друг боец ​​потвърди думите му. Той твърди, че сега няма натиск за атака, така че целта е да се максимизират загубите на противника. Основното нещо е да спасим колкото се може повече украински животи. Бивш западен военен, който е съветник на Украйна, също потвърди тази информация.

„Това, което виждаме, е по същество контролирано ариергардно действие. Поставяте минно поле, гледате колкото се може повече руснаци да умрат и танковете им да бъдат унищожени. И когато те пробият, вие се оттегляте на километър и позволявате на руснаците да влязат в следващото минно поле, което сте изградили междувременно“, казва съветникът.

Отбелязва се, че Киев тайно е решил да разчита на нанасяне на загуби в жива сила и техника на руските въоръжени сили. Сега целта на отбранителните сили е да достигнат точката, в която руското настъпление се срива. Освен това съветникът заявява, че Украйна не се фокусира върху задържането или връщането на територии, докато окупаторите не загубят достатъчно сила или когато в украинските въоръжени сили се появят оръжия, които ще променят правилата на играта.

Украинският военен, пожелал анонимност, каза също, че сега въоръжените сили на Украйна ще действат разумно и в съответствие със ситуацията, тъй като през лятото, както беше посочено, почти не е имало разлика между заповедите на Руските въоръжени сили и украинските.