Трима бивши народни депутати Сергей Кацуба, Александър Третяков и Александър Зац избягаха от Украйна чрез системата „Шлях“ по време на пълномащабната руска инвазия, представяйки се за доброволци. 

Това съобщава NGL.media в свое ново разследване. Според изданието, което проучва списъците с мъже, които след началото на пълномащабната инвазия са напуснали Украйна и никога не са се върнали, всички бегълци народни депутати са обединени от факта, че са успели да преминат границата през „Шлях ” под прикритието на доброволци, отиващи за хуманитарна помощ.

Mercedes-Benz с "фамилни номера"

Цялото семейство на бившия народен депутат от Украйна, член на Партията на регионите Сергей Кацуба има забележителна комбинация от числа 0001 на колите си. Следователно те могат да бъдат наречени „фамилни номера“, отбелязват изследователите.

На 06.07.2022 г. чисто нов Mercedes-Benz GLE 350D с регистрационни табели KI0001РІ на самия Кацуба преминава ГКПП Угринов на украинско-полската граница.

Сергей КацубаЦял екран
Сергей Кацуба Снимка: Видкрити Джерела

„Тази фамилия беше доста известна по времето на Янукович - братята Сергей и Александър Кацуба последователно заемаха ръководни позиции в Нафтогаз на Украйна, а Сергей Кацуба също беше избран за народен депутат от вече забранената Партия на регионите. След Революцията на достойнството, двамата братя станаха обвиняеми по множество наказателни дела за кражби в Нафтогаз, по-специално заради прословутата схема „Кулите на Бойко“, допълват разследващите.

Според отговора на Министерството на инфраструктурата не благотворителна фондация или обществена организация е поискала разрешение за напускане на Кацуба, а частна търговска компания, базираната в Киев LLC Mix Travel Group LTD.

Не е възможно да се установи къде е сега Сергей Кацуба.

Депутатът Александър Третяков избяга в ПарижЦял екран
Депутатът Александър Третяков избяга в Париж

„Доброволец“ беглец

Друг бивш депутат Александър Третяков каза още през март-април миналата година, че внася автомобили от чужбина за въоръжените сили на Украйна и раздава бронежилетки, каски и уоки-токита на защитниците.

Все още не е получен нито един доклад от Третяков за оказване на помощ на Силите за отбрана, отбелязват журналистите.

Според източници на NGL в Държавната гранична служба Третяков е напуснал Украйна на 19 април 2022 г. Областната военна администрация на Лвов го добави към системата "Шлях". Самата ЛОВА обаче на два пъти отрече този факт и едва на третия опит намери необходимите документи.

Третяков попада в системата „Шлях” със съдействието на обществената организация „Народна самоотбрана на Лвовска област”. Според ръководителя на организацията Артьом Хмиз Третяков е измамил лвовските доброволци и не се е върнал в Украйна.

Третяков пише, че всъщност не е живял в Украйна дълго преди началото на войната, но се е върнал през март и отново е напуснал през април, а също така съобщава, че помага на Украйна.

"Разговарях с него. Обясних му, че с това напускане той създаде проблеми за нашата организация, която не е имала такива проблеми преди, и че неговият статус няма да му позволи да направи това", каза Артьом Хмиз.

Трябва да се отбележи, че бившият собственик на холдинга Glavred-Media Александър Третяков е бил народен депутат от Върховната Рада на Украйна от IV, V, VI, VIII свикване. Бившият мажоритарист от БПП, според разследващи журналисти и бивш заместник-председател на Антимонополния комитет Агия Загребелская, е лобирала за интересите на операторите на украинската национална лотария.

Народният заместник Александър ЗацЦял екран
Народният депутат Александър Зац

Зац взе участие в Европейския конгрес по тенис на маса и не се завърна

Журналистите разследваха, че бившият народен депутат на Украйна от 5-то свикване от края на май 2006 г., който беше избран от Партията на регионите, Александър Зац, е участвал в Конгреса на Европейския съюз по тенис на маса през 2022 г. в Мюнхен, Германия.

Както установиха следователите, обществената организация „Украинска национална патриотична младеж“ помогна на 47-годишния Зац да напусне Лвов. Именно тази организация изпрати два пъти обжалване до Херсонската областна държавна администрация с молба да му предостави разрешение за преминаване на границата. В телефонни разговори с NGL.media неговият председател Петр Рапита си спомня за сътрудничеството със Зац едва от втория опит. Според него той всъщност ги е оставил, но уж се е върнал и е донесъл тактически предмети за военните.

Самият Александър Зац не отговарял на телефонни обаждания и съобщения на журналисти.