Остров Хърм, който се намира в Английския канал, е бил дом на пирати, контрабандисти, писатели и дори на кралски величия.

Германският принц Гебхард фон Блюхер, който води армията си в битките срещу Наполеон, дори се опитва да насели острова с кенгура през XIX век. Днес Хърм е дом на Крейг Синиър и неговото семейство, който заема поста изпълнителен директор на острова.

Малкото парче земя с дължина от около два километра и ширина под един километър наистина има изпълнителен директор, който отговаря за неговото финансово състояние. На острова няма автомобили, но има две кръчми, един хотел, училище със седем ученици и църква, построена през XI век.

Крейг Синиър нарича мястото "рай" и твърди, че назначаването му за негов директор е било като "печалба от тотото". Мъжът приема работата си изключително сериозно.

Синиър кандидаствал за поста на изпълнителен директор на остров Хърм заедно с още 280 души. Шестима от тях стигнали до финалния кръг и били поканени на интервю в Лондон. След това трима от тях стигнали и до посещение на самия остров, където провели разговори с местните и с част от туристите.

В крайна сметка, Крейг Синиър печели доверието на собствениците на острова и се мести да живее там заедно със своето семейство - неговата съпруга Ема, двете му дъщери Меган и Грейс и кучето Харви.

"Бяхме посрещнати изключително позитивно. Дойдох точно в момента, в който Хърм започваше процес по обновяване на ключови инфраструктурни обекти. Островът имаше нужда от лидер, който оценява неговата история и култура, но в същото време може да му помогне да прекрачи в XXI век", разказва Синиър.

Преди да започне работа като изпълнителен директор на острова, той работи в Лондон като управител на фирма, която оперира 30 голф игрища, здравни центрове и други туристически обекти във Великобритания.

Крейг Синиър обаче с радост изоставя дългите служебни пътувания, за да се посвети на работа върху едно-единствено парче земя. Основната му задача е да повиши приходите на острова от туристическа дейност, така че той да може да се самоиздържа. 

Той получава подкрепа от Джон Сингър и неговата съпруга Джулия, които взимат Хърм на концесия от островите Гърнзи, които са коронно владение на Великобритания. Островът е собственост на Гърнзи, но семейство Сингър го взимат на концесия преди 12 години за 15 милиона паунда (17.5 милиона евро).

Двойката е силно привързана към острова, където се срещат за първи път. Според Крейг Синиър те са направили много за неговата модернизация, вкючително и прокарването на интернет комуникации, хише Profit.bg.

"Добрата новина е, че още тази година финансите на острова ще излязат "на нулата", което е важна стъпка в правилната посока", казва Синиър. Той казва, че най-удовлетворяващото в неговата работа е комуникацията с общността на острова.

52-годишният Синиър се адаптира бързо към новото си работно място, съпругата му помага в административната работа, а дъщерите му учат в училището на остров Хърм.

На острова няма имоти за продажба, така че семейството се нанася в един от общинските имоти, предназначени за служители.

Остров Хърм има около 70 постоянни жители, които пребивават там целогодишно, но през летния сезон, когато има повече работа, техният брой се увеличава до 150. Сред тях има водопроводчици, електротехници, строители и туристически персонал.

На въпрос коя е най-тежката част от работата, Крейг Синиър отговаря, че това е изолацията. По думите му тя може да бъде нож с две остриета.

На острова все още не са регистрирани случаи на COVID-19, като по време на пандемията той на два пъти влиза в локдаун - от март до юни 2020 г. и от януари до март 2021 г. През това време всички доставки на продукти от първа необходимост, като лекарства, хранителни продукти и гориво за отопление, идвали от Гърнзи.