Два военни хеликоптера се разбиха в Малайзия по време на тренировъчни полети в базата Лумут. Никой от членовете на екипажа не успя да оцелее. 

Тържествата за отбелязване на 90-ата годишнина от създаването на Кралския малайзийски флот трябва да се проведат в края на тази седмица и репетициите са в ход от известно време. Поредната тренировка завърши с трагедия, а броят на жертвите е 10 души, съобщи местната медия Malay Mail.

„Всички жертви бяха обявени за мъртви на място и останките бяха изпратени във военната болница на Кралския малайзийски флот за идентификация“, се казва в изявлението.

В сблъсъка са участвали морски хеликоптер AgustaWestland AW139 и неговият лек аналог Eurocopter Fennec. В резултат на това ще бъде сформиран разследващ орган, който трябва да установи причините за трагедията.

Отделно беше отбелязано, че AW139 е паднал на стълбите на стадиона в базата Лумут, а вторият хеликоптер е паднал в басейна на спортния комплекс.

В интернет вече започнаха да се появяват видеа, на които се вижда как хеликоптери прелитат ниско над стадиона, след което един от тях докосва перката на втория и се получава катастрофата. В същото време Кралският флот призова обществеността да се въздържа от разпространение на видеозаписите, за да не накърни чувствата на близките на жертвите. Това също трябва да спомогне за поддържането на целостта на процеса на разследване.