Eкзотичният остров Занзибар в Индийския океан окончателно е на път да се превърне в новия "Слънчев бряг", след като стотици българи изкупиха местата в чартърните полети, които се организират дотам.

Февруари ще е пиковият месец за сънародниците ни на острова, но и за март вече почти всичко е резервирано.

Тъй като местата в чартърите са ограничени, други българи са избрали да пътуват през Катар, а трети въобще не са си тръгвали от Занзибар от началото на годината, предпочитайки да работят оттам.

Островът, който е част от Танзания, се превърна в хит за българските туристи, защото няма противоепидемични рестрикции. Там не се изискват тестове и носене на маски, нито пък ваксинация.

На това място не се говори за вируса, там е истински рай!

Наличието на чартъри прави острова едно от малкото места, до които може да се пътува сигурно в пандемията. Особено през студените месеци, когато в България и без това всичко е затворено.

Чартъри от България в момента има още до Дубай, Малдивите и Доминиканската република, но Занзибар е най-предпочитан, защото рестрикциите са най-малко. Освен това островът е голям и дава възможност за допълнителни екскурзии и дори сафарита в континенталната част на Африка.

Българите не само почиват там, а все повече се оглеждат и за възможности за бизнес. Някои вече са инвестирали в места за настаняване, барове, а други работят в местната туристическа индустрия, пише "24 часа".

Изборни секции обаче няма да има, каквито идеи се бяха появили през миналата седмица. Причината е, че по закон извън ЕС те могат да бъдат само на територията на българска мисия, а посолството, което обслужва Занзибар, се намира чак в Абуджа - столицата на Нигерия. Ако някой, избрал острова, е решил твърдо да гласува, трябва да пътува до Абуджа, град който се намира на западния бряг на Африка, а остров Занзибар е край източния.

Български избори в Занзибар. Населихме острова, отварят секция с урна!?