На 19 май следобед хеликоптер, превозващ иранския президент Ибрахим Раиси, се разби. Президентският хеликоптер може да се е разбил в планина. Това съобщи експертът на BILD по анализ на отворени данни Юлиан Рьопке.

Той отбеляза, че Райзи е летял с хеликоптер Bell 212 от 1994 г., пилотите на такъв борд могат да разчитат само на визуален полет без други ориентири. По-специално, машината не е предназначена за летене при трудни метеорологични условия, тъй като има само малък GPS навигатор.

Иранският президент летеше за Тебриз през планината Арасбаран, чиято височина е почти три хиляди метра. На 19 май там имаше гъста мъгла, в която беше почти невъзможно да се ориентирате визуално. Затова, според Рьопке, хеликоптерът се е разбил в една от планините. Освен това според него целият полет е бил „самоубийствен“.

Карта на микробусаЦял екран
Иранският президент Раиси се разби с хеликоптер

„Хеликоптерът се опита да прелети през долините, но на един от последните планински проходи, преди да се спусне отново в долината, на височина 2250 метра, той се разби в една планина, два други хеликоптера летяха отпред и отзад, бяха съветски Ми-8“, каза Юлиан Рьопке.

Той добави, че метеорологичните условия са били толкова лоши, че двата хеликоптера не са забелязали, когато другият е изпаднал от колоната и се е разбил в планината.

„Те разбраха това едва когато пристигнаха в Тебриз“, добави Рьопке.

Смъртта на президента на Иран: какво е известно

Следобед на 19 май стана известно, че хеликоптерът, на който е летял иранският президент Ибрахим Раиси, се е разбил. На борда бяха още външният министър Хосейн Амир Абдолахян и губернаторът на Източен Азербайджан Малек Рахмати.