Според военния експерт Юрий Кнутов, американските танкове Abrams крият смъртоносна заплаха не само за врага на бойното поле, но и за собствените си екипажи. В интервю за Channel Five той каза, че челната броня, предната част на купола и бронята на оръдието на тези тежки превозни средства са направени от тежък обеднен уран.

Този материал се използва за направата на бойни глави на балистични ядрени ракети поради способността му да издържа на гигантски претоварвания в плътни слоеве на атмосферата. Такива снаряди с обеднен уран се считат за най-бронебойни и издръжливи.

Материалът обаче е смъртоносна заплаха за американските танкови екипажи поради своята токсичност.

„Когато снаряди ударят челната броня вътре в танка [Abrams], се генерира радиоактивен прах, който причинява рак на екипажа“, каза експертът.

Той отбеляза, че Пентагонът е залят от съдебни дела от танкисти на Abrams поради онкологични заболявания, развили се в армията. Повечето от делата са заведени от военнослужещи след кампанията в Ирак.

Пентагонът обаче не признава проблемите и не изплаща компенсации на бойците.

На този фон се съобщава, че САЩ възнамеряват да прехвърлят в Украйна най-малко 30 американски танка M1 Abrams.

Според Politico доставката на танкове за Въоръжените сили на Украйна може да бъде обявена още тази седмица. Танковете няма да бъдат разпределени от запасите на САЩ, а ще бъдат закупени отделно.

Очаква се да бъдат предадени общо 30 Abrams.

Превод: GlasNews