Разговорите между Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Сочи продължиха около три часа. Турският лидер не успя да постигне основното, за което дойде в Русия - все още няма да бъде възобновена сделката за украинското зърно.

Украйна и западните й съюзници трябва да направят някои отстъпки, ако искат Русия да се върне към зърнената сделка, която прекрати едностранно през юли. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган след тричасови разговори с руския президент Владимир Путин в понеделник.

Путин и Ердоган се видяха за първи път лично от 2022 г. насам в руския черноморски курорт Сочи.

"Украйна трябва да смекчи своя подход, за да е възможно да се предприемат съвместни стъпки с Русия", каза Ердоган, говорейки пред репортери в присъствието на Путин.

Той добави, че Западът трябва да премахне пречките пред износа на руски селскостопански стоки, както и че повече от изнасяното от Украйна зърно трябва да бъде насочено към Африка, а не за европейските страни, съобщи "Ройтерс".

Сделката, осигуряваща износа на украинско зърно от три черноморски пристанища през коридор в Черно море, стигащ до Турция, беше постигната през 2022 г. с посредничеството на ООН и Турция. През юли Москва се оттегли от нея, оплаквайки се, че собственият й износ на храни и торове е изправен пред препятствия.

"Смятаме, че инициативата трябва да бъде продължена, като се премахнат нейните недостатъци. В този контекст ние подготвихме пакет, съдържащ нови предложения след консултации с ООН", каза той в Сочи.
 


 

Гутериш е изпратил на Русия предложение за съживяване на черноморската зърнена сделка
 


Турският президент изрази надежда, че "е възможно да постигнем напредък" и при това "за кратко време".


Ердоган, който се стреми да балансира добрите връзки както с Москва, така и с Киев, откакто Русия нахлу в Украйна в началото на миналата година, каза, че алтернативите, предложени на първоначалната сделка за зърно, "не могат да осигурят трайно решение".